Nictiz in 2022: kennis delen op congressen, kennissessies en andere bijeenkomsten
Daarnaast adviseren we en delen we kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Dat staat te lezen op nictiz.nl. ‘Daarnaast’ houdt in: naast het ontwikkelen en beheren van standaarden. Dat houdt niet in dat adviseren en kennis delen op een tweede plaats komt. Sterker nog: bij Nictiz zien we het delen van kennis en het bijdragen als een net zo belangrijke taak.
In het belang van de totstandkoming van een duurzaam gezondheidsinformatiestelsel voelen we ons verplicht de kennis over digitale informatievoorziening in de zorg transparant en toegankelijk te maken, te verspreiden en door te ontwikkelen. Dat doen we door kennis gericht en richtinggevend te delen in onze adviezen, via onze Nictiz Academie en diverse publicaties. En ook door actief aanwezig te zijn op en (mede-) organisator te zijn van congressen, kennissessies en andere bijeenkomsten.
Mobile healthcare congres
Op maandag 3 oktober gaf Nictiz op de 11e editie van Mobile Healthcare Congres diverse kennissessies over digitale informatievoorziening in de zorg. Directeur-bestuurder Leonique Niessen gaf een keynote over de huidige ontwikkelingen in het Zorg-ICT werkveld. Deze kun je hieronder terugzien.
Gerda Meijboom en Paul Oude-Luttighuis gaven uitleg waarom Informatie-architectuur onmisbaar is voor een duurzaam zorginformatiestelsel. Marianne Plandsoen sprak over de bijdrage van API’s aan de realisatie van databeschikbaarheid in de zorg. Jan Feenstra sprak in deze sessie onder andere over de inhoud, voorwaarden, beheer, governance en de rol van de Nationale Bibliotheek.
Gaby Wildenbos en Sigrid Jansen gingen in hun sessie dieper in op governance en de invloed daarvan op het zorginformatiestelsel en databeschikbaarheid in de zorg. Tot slot sprak Marco Zoetekouw programmamanager Duurzaam releasebeleid, over de noodzaak en urgentie van een beleid voor standaardreleases.
Congres architectuur in de zorg
Op 9 juni 2022 organiseerde Nictiz samen met haar partners DANW, GS1 Nederland, HL7 Nederland, IHE Nederland, NEN, en de NVKI het congres Architectuur in de Zorg in Ede. Het congres, gericht op informatiearchitecten, (informatie)managers en zorgprofessionals had deze keer als thema: Architectuur in de Zorg: Van partituur tot uitvoering. Namens Nictiz gaven de volgende experts acte de presence: Remko Nienhuis en Gerda Meijboom legden aan de hand van de API-strategie uit dat API’s belangrijk zijn, maar geen wondermiddel tegen alles. Tijdens de middagsessie lichtte Maayke Klinkenberg toe hoe en waarom er muziek zit in het Project Grensstreken. In de middag was het wederom de beurt aan Gerda Meijboom, dit keer in samenwerking met toenmalig collega Paul Oude Luttighuis. Zij lichtten de noodzaak van samenhang in het informatiestelsel toe. De presentaties kun je hier terugzien: Congres – Zorginformatiearchitectuur
Zorg & ICT beurs 2022
De vakbeurs Zorg & ICT vond dit jaar plaats van 14 tot en met 16 juni in de Jaarbeurs in Utrecht, als onderdeel van Dutch Health Week. Naast het bemannen van de stand in de centrale hal, verzorgde Nictiz tevens kennissessies over API’s, zib-compliance en netwerkzorg. Respectievelijk verzorgd door Remko Nienhuis, Gé Klein Wolterink en Walter Kraan.
Digitale Toegang in de praktijk
Op dinsdag 15 november 2022 organiseerde Nictiz, in samenwerking met het ministerie van VWS, speciaal voor zorgaanbieders het evenement Digitale Toegang in de praktijk. Zorgaanbieders deelden hier hun kennis en ervaringen over verschillende onderwerpen met betrekking tot veilige, betrouwbare digitale toegang. Denk hierbij aan praktijkervaringen over digitaal machtigen, toegang PGO’s, het verhogen van betrouwbaarheidsniveaus en de doorontwikkeling UZI. Daarnaast was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen die digitale toegang binnen hun zorgsector met zich meebrengen.
Andere bijeenkomsten en kennissessies
Naast Mobile Healthcare, Architectuur in de zorg en de Zorg & ICT beurs (mede-)organiseerde Nictiz nog meer bijeenkomsten. Onder andere diversie Informatiesessies over publieke machtigingsvoorziening, DigiD assessment, Publieke machtigingsvoorziening, digitale vertegenwoordiging en TVS. En op het gebied van SNOMED: Verbinden & innoveren met SNOMED en de SNOMED Expo: Patiëntvriendelijke termen in SNOMED. En ook nog de jaarlijkse HL7 Nederland Working Group Meeting, de Conferentie Uitkomstgerichte zorg en de kennissessies Zeldzame ziekten en relevante gezondheidsgegevens en Samen werken aan de toekomst van zibs.