Nictiz Kennis

Leren van anderen landen, hoe dan?

Hoe ziet uitwisseling van zorginformatie er in de toekomst in Europa uit en hoe zou die er uit móéten zien? De paper Europa, hoe dan? geeft antwoord op deze en andere vragen. In een andere vervolg paper Leren van andere landen keken we onder andere hoe Duitsland haar gezondheidszorg heeft  georganiseerd en welke wetten en regels Finland en Oostenrijk hebben voor digitale uitwisseling van zorggegevens.

Elk land heeft vergelijkbare uitdagingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling in de zorg. Zonde dus om telkens zelf het wiel uit te vinden. Door te kijken naar andere landen kunnen we leren hoe we In Nederland vergelijkbare uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Andere landen kunnen ook weer leren van ons. En niet alleen de landen zelf maar ook Europa als geheel kan leren van wat wij in Nederland doen.

Internationale bijeenkomsten

Met een bijeenkomst en een studiereis maakten we vorig jaar een verdiepingsslag naar aanleiding van het hierboven genoemde Nictiz-rapport Leren van andere landen. Op 5 juli vorig jaar spraken we met de collega’s uit Denemarken en Finland over hoe zij komen tot een meerjarenstrategie voor digitale gegevensuitwisseling. Deze verdiepingsbijeenkomst van Versnellen en Verbeteren was een initiatief van het Informatieberaad Zorg. Zo was er onder andere aandacht voor de wijze waarop andere landen nu al invulling geven aan een nationale data-autoriteit zoals beschreven in het voorstel voor de European Health Data Space (EHDS). De voornaamste leerpunten uit deze bijeenkomst waren dat het ontwikkelen van een succesvolle nationale strategie begint bij partnerschap en zo’n partnerschap leidt tot een gezamenlijke stip op de horizon.

Het ontwikkelen van een succesvolle nationale strategie begint bij partnerschap en zo’n partnerschap leidt tot een gezamenlijke stip op de horizon.

Nationale strategie en agentschap

Ook concludeerden we met de aanwezigen dat het aanwijzen c.q. oprichten van een nationaal agentschap noodzakelijk is. Door de rol die zo’n agentschap in Denemarken en Finland invult, ervaren beide landen meer sturing, regie en duidelijkheid over eigenaarschap en ontwikkeling van het zorginformatiestelsel. Op basis van de bijeenkomst stelden we een adviesrapport op aan het Informatieberaad Zorg. Daarin geven we onze visie hoe Nederland, ondanks de verschillen, kan leren van Denemarken en Finland. De resultaten helpen om ook in Nederland de governance en een nationaal agentschap in te richten.

In september organiseerde Nictiz samen met IHE Nederland een studiereis naar de IHE-Europe Connectathon. Zwitserland en Canada lichtten daar onder andere toe waarom een landelijke teststrategie onderdeel moet zijn van de nationale strategie voor digitale gegevensuitwisseling. Tijdens deze vijfdaagse ‘connectiviteitsmarathon’ stond interoperabiliteit centraal. Diverse ICT-oplossingen werden bijvoorbeeld getest met behulp van klinische scenario’s uit de praktijk. Als Nederland hebben we veel inspiratie opgedaan op het gebied van een nationaal test- en certificeringsproces. Onder andere hoe een nationale test-strategie bijdraagt aan werkelijke interoperabiliteit. Dit zodat informatie naadloos kan vloeien tussen systemen. Ook hebben we gekeken hoe we testen en certificeren zo goed mogelijk kunnen faciliteren op nationaal niveau. Bijvoorbeeld door te luisteren naar de ervaringen en te kijken naar de oplossingen in Zwitserland en Canada, landen die al meer stappen hebben gezet richting testen op nationaal niveau.

Adviesrapporten

Naar aanleiding van deze bijeenkomsten realiseerde Nictiz twee rapporten met daarin concrete adviezen hoe we tot versnelling en verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg komen. In Nederland, door te leren van bovengenoemde landen. Een nationale teststrategie is essentieel om te komen tot een duurzaam en interoperabel zorginformatiestelsel. Zet in op uniformiteit in testen, wat leidt tot een gezamenlijke stip op de horizon. Hoe dat er uitziet is uitgewerkt in dit adviesrapport. Het aanwijzen of oprichten van een agentschap werd door alle deelnemers van de eerste verdiepingsbijeenkomst Leren van Andere Landen als noodzakelijk ervaren. In de paper Nationale strategie en agentschap lees je hier meer over.

Onze experts

Portretfoto van een lachende Karlijn de Bruin

Karlijn de Bruin

Karlijn de Bruin

Adviseur Internationaal

Interoperabiliteit

Bekijk profiel
Portretfoto van Esther Peelen, adviseur bij Nictiz

Esther Peelen

Esther Peelen

Adviseur Internationaal

Internationaal

Bekijk profiel