Nictiz Kennis

Up2Standards: Promotieonderzoek naar rol van standaarden in dagelijkse praktijk

In maart 2022 is het PhD project Up2Standards? van start gegaan met als doel wetenschappelijk te onderzoeken wat de rol van standaarden zijn in de dagelijkse praktijk van gegevensuitwisseling. Dit onderzoek is een samenwerking tussen Nictiz, de Institute of management Research en iHub vanuit de Radboud Universiteit en de Sint Maartenskliniek. De promovendus, Stijn Bruls, wordt begeleid door een samengesteld team van deze organisaties.

Na een uitgebreide verkenning in het zorgveld is gekozen het onderzoek toe te spitsen op de acute zorg en de gelijknamige standaard. Inmiddels heeft het project de goedkeuring ontvangen van de Scientific Advisory Committee van de Radboud Universiteit. De reviewers zijn dus overtuigd van de haalbaarheid, afbakening en zowel de wetenschappelijke als praktische relevantie van het project. Ten behoeve van de uitvoering is het project verder opgedeeld in vier studies. Daarbij kijkt men naar de informatiestandaard Acute Zorg standaard als een levenscyclus van de huidige praktijk, het (her)ontwerpen en het implementeren.

Foto: Stijn Bruls

Inhoud van het onderzoek

Inmiddels zijn de onderzoekers bezig met de uitvoering van studie 1 en hebben zij een start gemaakt met studie 2:

  • Studie 1 onderzoekt de impact van standaardisatie op de dagelijkse praktijk van medische professionals op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit verkennend onderzoek richt zich op drie SEH’s die in verschillende fases van standaardisatie zitten. Dit om te analyseren in hoeverre hun werkzaamheden verschillen door de implementatie van de standaard. Hierbij kijkt men niet alleen naar de digitalisering van het bericht, maar ook hoe deze binnen het primaire zorgproces wordt gebruikt (of niet) door medische professionals.
  • Studie 2 focust zich op de totstandkoming van de standaard en het (her)ontwerpproces. De acute zorg kent een lange historie van herontwerpen van de richtlijnen die uiteindelijk tot een standaard hebben geleid en een implementatieprogramma: Met Spoed Beschikbaar. Deze processen kenmerken zich door onderhandelingen, technologische mogelijkheden, inzichten van huidige manieren van werken en timing.
  • Studie 3 onderzoekt een regionaal implementatieproces. Dat gebeurt doordat verschillende partners uit de acute zorgketen de standaard inbouwen met hun IT-leveranciers, in hun bestaande systemen en werkprocessen. Hierbij onderzoekt men hoe samenwerkende organisaties komen van een technisch document tot aanpassingen in de dagelijkse werkprocessen en ondersteunende techniek.
  • Studie 4 kijkt naar hoe deze fases van gebruik, herontwerp en implementatie als een continue levenscyclus verweven zijn met elkaar. Zo onderzoekt men hoe keuzes in ontwerp impact hebben op ontwikkelingen in de implementatie en deze weer doorwerken in het uiteindelijke gebruik. Daarnaast levert het gebruik van de standaard weer nieuwe inzichten op voor aanpassingen in een volgende versie van het ontwerp.

 

Read all Read less
Verwachtte eindresultaten

Bij afronding van het onderzoek moet dit PhDp-roject inzicht bieden in de nu nog onbekende impact van de standaardisering op de dagelijkse praktijk. Daarnaast biedt het onderzoek beter inzicht in hoe de standaard een product is van onderhandelingen, technologische mogelijkheden en bestaande werkprocessen. Daarnaast moet duidelijk worden hoe regio’s samenwerken om te komen van een standaard op papier, tot aanpassingen in de praktijk. Tot slot moet het onderzoek aantonen hoe deze drie processen niet los van elkaar gezien kunnen worden, maar elkaar continu beïnvloeden. Deze inzichten zijn niet alleen relevant voor de acute zorg maar ook voor andere standaardisatietrajecten, zoals benoemd in meerjarenagenda van WEGIZ, waarvoor eveneens meer inzicht nodig is in bovenstaande processen en de verwevenheid tussen die processen.