Nictiz Toepassing

Ontwikkeling rond beschikbaarheid vaccinatiegegevens

In 2022 kwam de informatiestandaard Vaccinatie–Immunisatie beschikbaar, op vraag van het ministerie van VWS. Deze standaard maakt het in de toekomst mogelijk dat burgers via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) vaccinatiegegevens zichtbaar krijgen. Die gegevens kunnen zij ophalen bij een partij met wie zij geen behandelrelatie onderhouden. Deze ontwikkeling is nieuw.

Iliaz Asruf is senior beleidsmedewerker Infectieziekten en namens het ministerie van VWS aanspreekpunt voor de ontsluiting van vaccinatiegegevens naar het PGO: “De zorginformatiebouwsteen Vaccinatie is uitgebreid en ondersteunt de volledige informatiestandaard Vaccinatie−Immunisatie.” Inmiddels is de informatiestandaard geschikt bevonden voor het ontsluiten van corona- en andere vaccinatiegegevens. De eerste corona-vaccinatiegegevens kunnen worden opgehaald via PGO’s

Vanuit de projectleider PGO bij het RIVM: “In de toekomst gaan wij de informatiestandaard Vaccinatie−Immunisatie gebruiken. Nu de vaccinatiestandaard er is en de rol voor een zorgverlener zonder behandelrelatie in de MedMij gegevensdienst wordt opgenomen, kunnen PGO-leveranciers zich gaan kwalificeren voor deze gegevensuitwisseling. Ook kunnen zij toetsen in hoeverre hun PGO voldoet aan technische en functionele eisen. Daarna ligt voor het RIVM de weg open om vaccinatiegegevens met de PGO’s te gaan delen.”

Foto: Iliaz Asruf

Betere aansluiting op de praktijk

Iliaz Asruf: “In 2022 zijn zowel de informatiestandaard als de MedMij gegevensdienst beproefd in een proof of concept (POC). Het is de MedMij gegevensdienst die het voor burgers mogelijk maakt vaccinatiegegevens in hun PGO te zien. De bevindingen uit deze POC zetten betrokken partijen aan het denken: hoe realiseren wij een nog betere aansluiting van beschikbare vaccinatiegegevens op de praktijk? Want uiteindelijk zetten wij in op corona- en andere vaccinatiegegevens die daadwerkelijk beschikbaar komen voor de burger via hun PGO.”

Voorstanders gegevensuitwisseling met burgers

Zowel de Patiëntenfederatie Nederland als de vereniging van GGD-en in Nederland is voorstander van het gegevens delen met burgers. Saskia Boeker, strategisch adviseur informatievoorziening GGD GHOR Nederland, is heel gemotiveerd om gegevens delen met burgers mogelijk te maken. Zij geeft wel aan dat er ‘nog veel water door de rivier moet’ om dit voor elkaar te krijgen. “Maar wij staan er positief in. Wij vinden het heel belangrijk dat burgers de mogelijkheid krijgen de eigen vaccinatiegegevens in te zien. Het PGO zien wij als extra manier om te communiceren met burgers, die voor deze ontwikkeling kunnen en willen openstaan. Met een PGO kan een zelfredzame burger nog meer regie pakken op de eigen gezondheid. In het recente Integraal Zorg Akkoord (IZA) staat het PGO genoemd. Een extra motivatie om ons er samen hard voor te maken.” 

Voor 2023 koestert zij reële verwachtingen: “Als het ons lukt de bevindingen uit de POC op te lossen, boeken wij enorme vooruitgang. Ik hoop dat wij in 2023 de gegevensuitwisseling met burgers testen in een proeftuinomgeving. Dan kunnen wij meteen nagaan in hoeverre de informatiestandaard Vaccinatie-Immunisatie aansluit bij de informatiebehoeften van de deelnemende burgers.”

Marcel Heldoorn is manager digitale zorg bij Patiëntenfederatie Nederland en voorzitter van de stuurgroep informatiestandaard Vaccinatie−Immunisatie. Hij benadrukt hoe belangrijk de Patiëntenfederatie het vindt dat mensen beschikken over relevante gezondheidsgegevens. “Daar horen vaccinatiegegevens bij. Denk aan een acute situatie na een val op straat of na een ongeluk. Dan krijg je de vraag: Ben je gevaccineerd tegen tetanus en zo ja, wanneer? Dan is het handig als je via je mobiele telefoon toegang hebt tot je PGO waarin je dit soort gegevens terugvindt.”

Foto: Saskia Boeker

Betrokkenheid vanuit Nictiz

Sinds juli 2021 leidde Richard de Jong bij Nictiz het ontwikkeltraject voor de gegevensuitwisseling en informatievoorziening over vaccinaties. Enerzijds de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiestandaard Vaccinatie−Immunisatie voor alle partijen binnen de vaccinatieketen. Een standaard voor het uniform registreren en uitwisselen van vaccinatiegegevens. Anderzijds de MedMij-gegevensdienst. 

Richard de Jong: “Wij ontwikkelden tegelijkertijd de informatiestandaard en de gegevensdienst. Om de ontwikkelsnelheid vast te houden, kozen wij ervoor de informatiestandaard eerst op te leveren voor alleen het uitwisselen van de COVID-19-vaccinatiegegevens. Uitbreidingen naar andere vaccinatiegegevens waren daarna gefaseerd mogelijk.”

Saskia Boeker, strategisch adviseur informatievoorziening GGD GHOR

Ik hoop dat wij in 2023 de gegevensuitwisseling met burgers testen in een proeftuinomgeving

Onze experts

Portretfoto van Richard de Jong, product owner bij Nictiz, met lichtblauwe blouse voor een witte achtergrond

Richard de Jong

Richard de Jong

Product Owner

Informatiestandaarden

Bekijk profiel
Ananta Sotthewes, productmanager bij Nictiz

Ananta Sotthewes

Ananta Sotthewes

Productmanager

Jeugdgezondheidszorg

Bekijk profiel
Portretfoto van een glimlachende Eky Kaelani, informatieanalist bij Nictiz.

Eky Kaelani

Eky Kaelani

Informatieanalist

Jeugdgezondheidszorg

Bekijk profiel