Nictiz Publieksjaarverslag 2023

Regie

Inleiding

Regie als voor een film

Patiënten met bijvoorbeeld de diagnose borstkanker zien tijdens hun behandelperiode vaak meerdere zorgverleners, soms in meerdere ziekenhuizen. Medische gegevens gaan niet overal automatisch met hen mee in deze netwerkzorg.

Handmatig informatie overtypen of opnieuw uitvragen vraagt tijd en is foutgevoelig. Dit kan de start van een behandeling vertragen of leiden tot een minder optimale behandeling. Voor verbetering is meer regie nodig op databeschikbaarheid. Zoals een regisseur cast en crew dirigeert om beeld en geluid samen te brengen tot een groter geheel. Binnen het gezondheidsinformatiestelsel is dat net zo: om te zorgen dat onder andere duizenden zorginstellingen, professionals, honderden verschillende informatiesystemen, koepelorganisaties, zorgverzekeraars en overheidsinstellingen samen in staat zijn de informatievoorziening goed te regelen zijn afspraken, spelregels en regie hard nodig.

Regie als voor een film

Gezondheidsinformatie hergebruiken, daar werken we aan

Een medisch specialist noteert dingen anders dan de huisarts. De huisarts spreekt weer een andere informatietaal dan de apotheker, verpleegkundige of paramedicus. Zorgverleners gebruiken verschillende informatiesystemen maar ze leggen vaak wel dezelfde soort informatie vast. Als zij die zorginformatie hetzelfde registreren, kunnen ze die hergebruiken en met elkaar delen op een eenduidige en transparante manier. Zibs (zorginformatiebouwstenen) vormen de brug tussen registratie en delen van zorginformatie (waaronder uitwisselen).

Lees verder
Speelveldmodel en specificatiecanvas als hulpmiddelen

Beschikbaarheid patiëntgegevens rond borstkanker verbeteren

De juiste informatie op de juiste plaats op het juiste moment is nodig om goede zorg te kunnen verlenen. In 2018 zette het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) hiervoor een eerste stap om de dossiervoering bij borstkanker in Nederland te verbeteren. Door informatie gestandaardiseerd vast te leggen in het elektronisch patiëntendossier (EPD) kan informatie worden hergebruikt. Bijvoorbeeld voor automatische uitwisseling (zonder overtypen) tussen zorgverleners en zorginstellingen en voor andere gebruiksdoelen zoals kwaliteitsregistraties en onderzoek.

Aanvullende berichten

Eenduidigheid in het gezondheidsinformatiestelsel

Toetsing correcte implementatie informatiestandaard eOverdracht

Eerste medisch terminoloog studeert af bij Nictiz

Publicaties en nieuwsberichten

Vind hier de publicaties en nieuwsberichten uit 2023, die betrekking hebben op het thema regie.