Nictiz Vertrouwen

Bouwen aan vertrouwen

Voor passende zorg is het essentieel dat gezondheidsgegevens beschikbaar en betrouwbaar zijn. Zorgverleners kennen dan jouw specifieke situatie en kunnen samen met jou en je naasten de juiste zorg realiseren. Zoals bekend vanuit de vele voorbeelden in het nieuws, kent het delen van deze gegevens ook risico’s. Op veel van deze risico’s heb je als burger geen invloed. Of het nu gaat om het hacken van systemen, data te lang bewaren of zonder gegronde reden data raadplegen. Als burger heb je behoefte aan zekerheden, zodat je bereid bent de toegang tot jouw data te faciliteren in plaats van af te schermen.

Maar welke zekerheden helpen om het delen van data normaal te maken? Het open en transparant zijn heeft aanzienlijke voordelen voor de te verlenen zorg. Strikte regelgeving, adequate monitoring en zichtbare handhaving helpen bij het bouwen aan vertrouwen. Zo helpt de nieuwe Wet digitale overheid medische gegevens veilig en snel in te zien.
Daarnaast kan artificiële intelligentie (AI) impact hebben op de kwaliteit van onze zorg en gezondheid. Ze kan bijdragen aan betrouwbare data. De Leidraad voor kwalitatieve diagnostische en prognostische toepassingen van AI in de zorg helpt zorgverleners in alle sectoren om de kwaliteit van aangeboden AI te beoordelen en helpt ontwikkelaars om kwalitatieve, betrouwbare AI te ontwerpen en te realiseren. Daarmee ontstaat vertrouwen in AI voor gezondheid.