Vertrouwen gewonnen bij artsen rond ouderlijk inzage kind-gegevens
In het Maastricht UMC+ kunnen ouders de medische gegevens van hun kind(eren) jonger dan 12 jaar digitaal inzien. Wat zijn de gebruikerservaringen en welke invloed heeft de voorziening op het zorgproces? Voor zowel patiënten als voor zorgprofessionals zijn de eerste resultaten veelbelovend.
Eerder al onderzocht het Maastricht UMC+ of het mogelijk was om ouders het medisch dossier van hun kinderen digitaal te laten inzien. Maar toen bestond er nog geen functionaliteit om nauwkeurig te controleren of de ouder wettelijk gezien toegang mocht krijgen tot die gegevens. Daarom zag het academisch ziekenhuis er toen vanaf. De komst van de gezags-voorziening bood voor het Maastricht UMC+ de oplossing. Deze voorziening kan automatisch het ouderlijk gezag afleiden uit de Basisregistratie Personen. Een ouder met ouderlijk gezag heeft wettelijk gezien recht op inzage in het medisch dossier van zijn of haar kind.
Projectleider Eric Edelman:
“Wij horen er eigenlijk niet zoveel van en dat is goed nieuws."
Eric Edelman, projectleider.
Praktijkervaringen
Eric Edelman (Projectleider pilot ouderlijk gezag Maastricht UMC+): “Wij horen er eigenlijk niet zoveel van en dat is goed nieuws. Over de functionaliteit krijgen wij geen kritiek en ook over de gebruikersaantallen zijn wij tevreden.”
De ingebruikname van de voorziening heeft weinig invloed gehad op het zorgproces. Eric Edelman: “Wij zijn blij dat we de functionaliteit kunnen aanbieden aan ouders en hun kinderen en aan onze zorgprofessionals. Het aantal vragen dat binnenkomt over de voorziening blijft heel beperkt ten opzichte van het aantal ouders dat er gebruik van maakt.”
Meer vertrouwen in digitale zorg
Aanvankelijk was niet iedereen enthousiast over de nieuwe functionaliteit. Met name bij kindergeneeskunde vonden artsen de digitale toegang voor ouders tot het medisch dossier spannend. Deze artsen krijgen te maken met kwetsbare gezinnen en gevoelige informatie. Door onder andere positieve ervaringen in het zorgproces met regie rondom het dossier wint deze werkwijze veel vertrouwen onder zorgprofessionals.
Veiligheid zorgproces geborgd
Eric Edelman: “Artsen waarderen het zeer het dossier zelf te kunnen dichtzetten. Wij zien dit als essentieel voor de implementatie omdat het de veiligheid in het zorgproces waarborgt. Het is inmiddels meerdere keren voorgekomen dat een arts een dossier heeft moeten dichtzetten, wat dan met drie klikken is geregeld.”
Om de huivering voor het gebruik van de vertegenwoordigingsvoorziening verder weg te nemen ontwikkelt het Maastricht UMC+ ook de ‘log-functionaliteit’ door. Daarmee wil het extra veiligheid inbouwen. Met deze functionaliteit kunnen behandelaren inzien wie toegang heeft gehad tot een dossier. Eric Edelman: “Het reconstrueren van logins biedt grip voor zorgprofessionals en patiënten, zeker als het gaat om ouderlijk gezag. Artsen kunnen patiënten en hun vertegenwoordigers aan de hand van de uitgebreide loggegevens onderbouwd mededelen wie toegang heeft gehad tot een medisch dossier, mocht daarover ooit discussie ontstaan.”
Goed voorbeeld doet volgen
Uiteindelijk is de meeste tijd gaan zitten in het uitdenken van de oplossing voor ouderlijk gezag. Daarbij zijn allerlei scenario’s en mogelijkheden onderzocht. De realisatie bleek in dat proces het minst ingewikkeld. Eric Edelman tipt andere zorgaanbieders om het vooral niet zelf uit te vinden: “Neem een mooi systeem over, uniformiteit kan uitkomst bieden.”