Skip to the main content

Ongestructureerde informatie inzichtelijk maken voor patienten

MedMij maakt uitwisseling van PDF-documenten mogelijk

MedMij maakt uitwisseling van ongestructureerde informatie met persoonlijke gezondheidsomgevingen mogelijk door middel van PDF/A. Informatie in de zorg is nog vaak in ongestructureerd formaat of documenten. Denk bijvoorbeeld aan een ontslagbrief, consultverslag of zorgplan. In praktijk betekent dit dat patiënt Roos Dalstra direct na haar ontslag uit het ziekenhuis haar ontslagbrief kan opvragen. Roos hoeft dan niet te wachten totdat dit gestructureerd aan haar PGO opgeleverd kan worden. Het inzichtelijk maken van deze informatie helpt de patiënt verder om regie te nemen op de eigen gezondheid. Het gebruik van de PDF/A-standaard is tot stand gekomen na diverse expertsessies, openbare consultatie en in samenwerking met IHE.​​

PDF/A

Pictogram met een kalender en een klokje dat e-afspraak uitbeeldt.Om de patiënt toegang te geven tot de eigen, ongestructureerde  gezondheidsgegevens gebruikt MedMij de PDF/A-standaard. Het PDF/A-formaat is een variant van de bekende PDF, die specifiek ontwikkeld is voor archivering en daarmee zeer geschikt voor het opslaan van documenten. Zo kan een patiënt alvast allerlei ongestructureerde gezondheidsgegevens ontvangen zonder te hoeven wachten tot dat deze gestructureerd opgeleverd kunnen worden.​

MedMij Afsprakenstelsel

Pictogram van twee handen die elkaar de hand schudden.De MedMij specificaties voor het uitwisselen van PDF/A bestaan uit functionele ontwerpen en technische uitwerkingen en worden onderdeel van het MedMij Afsprakenstelsel. Het afsprakenstelsel verwijst naar de functionele ontwerpen, die op hun beurt verwijzen naar de technische specificaties. Onderstaande figuur illustreert dit.

Drie pictogrammen. De eerste zijn twee handen die schudden met daar onder de tekst 'afsprakenstelsel', de tweede zijn 5 verschillende vormen die met elkaar zijn verbonden met de tekst 'functioneel', en de derde zijn twee tandwielen met daaronder de tekst 'technisch'.

 

Functioneel

Pictogram van 5 vormen die met elkaar verbonden zijnHet functioneel ontwerp bevat een use case beschrijving over de uitwisseling van medische gegevens in PDF/A-formaat tussen zorgaanbieder en een patiënt. Dit geeft overzicht voor productmanagers, architecten en ontwerpers maar ook voor bouwers en testers van softwareleveranciers.

 

Technisch

Pictogram van een klein en groot tandwiel.De publicatie bevat een FHIR-implementatiegids voor de use case ‘raadplegen medische gegevens in PDF/A’. Deze gebruikt een inperking van het IHE ‘Mobile access to Health Documents (MHD)’ profiel voor de technische uitwerking. Dit MHD-profiel baseert zich op HL7 FHIR en past daarmee goed bij MedMij. Het MHD-profiel beschrijft daarbij ook het raadplegen van documenten in een XDS-omgeving.

Deze gids beschrijft hoe softwareleveranciers FHIR moeten toepassen bij het uitwisselen van de PDF/A-bestanden. Doelgroep voor de technische specificaties zijn vooral bouwers en testers van softwareleveranciers.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hoe Nictiz de standaarden volgend het MedMij Afsprakenstelsel aanpakt? Neem dan contact op via standaarden@medmij.nl.​

Go to top

Volg ons