Wel of niet reanimeren? De afspraak die hierover met de patiënt is gemaakt legt een huisarts vast in het patiëntdossier. In acute-zorgsituaties is het voor andere zorgverleners zoals ambulance- of SEH-medewerkers noodzakelijk om dergelijke behandelgrenzen te weten. Die geven namelijk aan hoe wenselijk een bepaalde behandeling is, voordat deze behandeling (acuut) noodzakelijk wordt. De nieuwe versie van de Richtlijn acute zorg beschrijft het belang van de uitwisseling van behandelgrenzen zoals deze.
De Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg beschrijft welke gegevens van belang zijn digitaal uit te wisselen. Deze nieuwste versie is tot stand gekomen in samenwerking met de NVSHA, InEen, AZN, NVAVG en Nictiz. Gert Koelewijn, productmanager Acute Zorg bij Nictiz: ‘De meest recente uitbreiding van de Richtlijn biedt een groot voordeel voor de behandeling en continuïteit van zorg van spoedpatiënten’. Met de actualisaties en aanvullingen in de Richtlijn zijn zorgprofessionals uit de acute zorg nog vollediger geïnformeerd over de patiënt.
Wat is er nieuw?
Aan een drietal berichten zijn de eerder genoemde behandelgrenzen toegevoegd, te weten:
- ‘Spoedsamenvatting’ (voorheen ‘professionele samenvatting’)’;
- Verwijzing van de HAP-triagist of waarnemend huisarts naar de SEH;
- Spoedeisendehulprapportage.
Ook zijn twee nieuwe berichten toegevoegd die het huidige werkproces ondersteunen:
- Verwijzing ambulanceverpleegkundige naar huisarts;
- Verwijzing ambulanceverpleegkundige naar HAP’.
Het bericht Gegevensuitwisseling van ambulance naar SEH is uitgebreid met een bestemmingsstatus. Hiermee geeft de ambulanceverpleegkundige aan of de patiënt onderweg is, overgedragen is of dat hij niet komt op de bestemming. Tot slot is in het bericht Spoedsamenvatting de termijn voor SOEP-verslagen, meetwaarden en correspondentie verlengd van tien dagen naar vier maanden. De Richtlijn vormt de basis voor de informatiestandaard die op technisch niveau de berichten en gegevens beschrijft.
De informatiestandaard Acute Zorg
Nictiz beheert de informatiestandaard Acute Zorg. Deze betreft de verschillende berichten waarmee zorgverleners in de acute zorg medische gegevens uitwisselen. Daarmee wisselen zij medische informatie uit die betrouwbaar en bovendien voor iedereen begrijpelijk is. Databeschikbaarheid zorgt ervoor dat zorgverleners sneller volledig geïnformeerd zijn en de zorg voor de patiënt beter kunnen continueren. Lees hier meer over gestandaardiseerde uitwisseling binnen de Acute Zorg: Acute Zorg – Nictiz.
Onze expert
Gert Koelewijn
Gert Koelewijn
Productmanager / Programma Manager
Informatiestandaarden