Skip to the main content

Stelselregie

Stelselregie beoogt om zorgbrede afspraken te maken over bijvoorbeeld gebruik van versies van generieke standaarden zoals zibs en het gebruik van technische formaten van uitwisseling, zoals HL7 FHIR en HL7 CDA.

Een andere belangrijke rol van stelselregie is het organiseren van betrokkenheid en commitment van relevante veldpartijen in het stelsel.

Stelselregie

Stelsel van standaarden

In de NEN-norm over beheer van standaarden, die in gereviseerde vorm gepubliceerd is in 2021 (NEN7522), is een ‘Stelsel van standaarden’ voorzien. Met dit stelsel van standaarden wordt, bovenop het beheer van individuele standaarden, een overkoepelende structuur van stelselproducten en stelselprocessen geïntroduceerd. Dit samen noemen we ‘Stelselregie’.

Om stelselregie concreet te laten werken, te operationaliseren, is het beleggen van de rollen, zoals NEN7522 die heeft benoemd, essentieel.

Stelsel van standaarden

De rol van Nictiz

In overleg met en in opdracht van VWS, de beoogde stelselhouder, is Nictiz als beoogde stelselbeheerder, begonnen met het inrichten en invullen van deze rol.

Model voor stelselregie

In afstemming met het ministerie van VWS heeft Nictiz een rapport opgesteld ‘Model voor stelselregie’. Het rapport beschrijft onder andere de aspecten van stelselregie, zoals de noodzaak van stelselregie, de producten en processen op het niveau van stelselregie en de rol van een stelselarchitectuur.

CDA / FHIR-besluit

Nictiz heeft, als tijdelijk Stelselbeheerder, een advies uitgebracht aan de tijdelijk Stelselhouder (VWS) over de verschillende versies van technische uitwisselformaten en de verschillende versies van de zibs, die gebruikt worden door standaarden voor uitwisseling in de zorg. De essentie van dit advies is om te kiezen voor HL7 FHIR en te gaan werken met zogenaamde baselines (combinatie van versie van FHIR en versie van zibs) op stelselniveau.

De tijdelijk stelselhouder (VWS) heeft dit advies grotendeels overgenomen als besluit. De minister heeft dit besluit, als onderdeel van een Kamerbrief, met het besluit en het advies als bijlage, verzonden aan de Tweede Kamer: Lees hier de brief ‘Landelijk dekkend netwerk van infrastructuren’ via Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Architectuur van het stelsel

In het zorginformatiestelsel gebruiken talloze gebruikers in wisselende situaties allerlei informatie. Dat vraagt talrijke afspraken, met allerhande algemene en bijzondere specificaties, waarnaar legio systemen worden gebouwd voor al die gebruikers. Architectuur zorgt ervoor dat dit ingewikkelde spel van regie en uitvoering effectief, duurzaam, flexibel en vertrouwd kan zijn en blijven.

Architectuur van het stelsel

Onze experts

Foto van Fred Smeele, senior projectleider bij Nictiz.

Fred Smeele

Fred Smeele

Senior projectleider

Zibs

Bekijk profiel
Portretfoto van Mischa Tol, adviseur bij Nictiz

Mischa Tol

Mischa Tol

Adviseur

Duurzaam releasebeleid

Bekijk profiel

Alle experts

Neem contact op over Stelselbeheer

Contactformulier - Stelselbeheer

Stuur je vraag of bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Over Nictiz

Nictiz ontwikkelt een visie op het zorginformatiestelsel en de architectuur die dat stelsel ondersteunt. We ontwikkelen en beheren standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en zorgen ervoor dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld. Daarnaast adviseren we en delen we kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Daarbij kijken we niet alleen naar Nederland, maar ook naar wat er internationaal gebeurt.

Over Nictiz

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons