Skip to the main content

Stelselregie

Stelselregie beoogt om zorgbrede afspraken te maken over bijvoorbeeld gebruik van versies van generieke standaarden zoals zibs en het gebruik van technische formaten van uitwisseling, zoals HL7 FHIR en HL7 CDA.

Een andere belangrijke rol van stelselregie is het organiseren van betrokkenheid en commitment van relevante veldpartijen in het stelsel.

Stelselregie

Stelsel van standaarden

In de NEN-norm over beheer van standaarden, die in gereviseerde vorm gepubliceerd is in 2021 (NEN7522), is een ‘Stelsel van standaarden’ voorzien. Met dit stelsel van standaarden wordt, bovenop het beheer van individuele standaarden, een overkoepelende structuur van stelselproducten en stelselprocessen geïntroduceerd. Dit samen noemen we ‘Stelselregie’.

Om stelselregie concreet te laten werken, te operationaliseren, is het beleggen van de rollen, zoals NEN7522 die heeft benoemd, essentieel.

Stelsel van standaarden

De rol van Nictiz

In overleg met en in opdracht van VWS, de beoogde stelselhouder, is Nictiz als beoogde stelselbeheerder, begonnen met het inrichten en invullen van deze rol.

Model voor stelselregie

In afstemming met het ministerie van VWS heeft Nictiz een rapport opgesteld ‘Model voor stelselregie’. Het rapport beschrijft onder andere de aspecten van stelselregie, zoals de noodzaak van stelselregie, de producten en processen op het niveau van stelselregie en de rol van een stelselarchitectuur.

Architectuur van het stelsel

In het zorginformatiestelsel gebruiken talloze gebruikers in wisselende situaties allerlei informatie. Dat vraagt talrijke afspraken, met allerhande algemene en bijzondere specificaties, waarnaar legio systemen worden gebouwd voor al die gebruikers. Architectuur zorgt ervoor dat dit ingewikkelde spel van regie en uitvoering effectief, duurzaam, flexibel en vertrouwd kan zijn en blijven.

Architectuur van het stelsel

Onze experts

Fred Smeele

Fred Smeele

Fred Smeele

Senior projectleider

Zibs

Bekijk profiel
Mischa Tol

Mischa Tol

Mischa Tol

Adviseur

Duurzaam releasebeleid

Bekijk profiel

Alle experts

Neem contact op over Stelselbeheer

Contactformulier - Stelselbeheer

Stuur je vraag of bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Over Nictiz

Nictiz ontwikkelt een visie op het zorginformatiestelsel en de architectuur die dat stelsel ondersteunt. We ontwikkelen en beheren standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en zorgen ervoor dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld. Daarnaast adviseren we en delen we kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Daarbij kijken we niet alleen naar Nederland, maar ook naar wat er internationaal gebeurt.

Over Nictiz

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons