Verpleegkundige overdracht verbeteren vraagt veel aandacht
De informatiestandaard voor de overdracht van verpleegkundige gegevens, eOverdracht, stond in de schijnwerpers. Een verbetering vond plaats ‘onder de motorkap’. De wijziging zorgde ervoor dat softwareleveranciers de standaard gemakkelijker konden inbouwen in hun zorginformatiesystemen. Daarnaast kwam de website www.samenwerkenaaneoverdracht.nl beschikbaar. Een website waarop stappenplannen en andere tools te vinden zijn voor organisaties die met de eOverdracht aan de slag willen. Tot slot vinden ook de zorginformatiebouwstenen hun plek in de standaard.
Giel Smidt, productmanager langdurige zorg en GGZ bij Nictiz: “Betrokken partijen zijn volop aan het leren. Wij zoeken met zijn allen aan welke knoppen wij moeten draaien om de randvoorwaarden zo goed mogelijk op orde te krijgen.”
Verpleegkundigen en verzorgenden registreren tegenwoordig bijna alles digitaal. Toch missen zij nog sommige voordelen van digitale verwerking. De informatiestandaard eOverdracht is erop gericht de gegevensuitwisseling rond de verpleegkundige overdracht zo te organiseren, dat zorgverleners die voordelen wel ervaren. eOverdracht maakt het mogelijk om gegevens van cliënten en patiënten eenduidig vast te leggen. Uitwisselen tussen zorgprofessionals in de hele zorgketen kan dan met een paar muisklikken. Het uiteindelijke doel is continuïteit van zorg, zonder informatieverlies en onnodig overtypen.
De website www.samenwerkenaaneoverdracht.nl is een initiatief van het meerjarenprogramma eOverdracht. Partners van dit meerjarenprogramma zijn beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), brancheverenigingen ActiZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Zorgthuisnl en bureau InZicht. Het ministerie van VWS ondersteunt het meerjarenprogramma. De zorgprofessional, ICT-professional, projectleider of bestuurder vindt nu op één plek stappenplannen en inspirerende verhalen voor het werken met eOverdracht. Voor het technisch werken met de informatiestandaard biedt Amigo! ondersteuning. De komende jaren wordt de eOverdracht stap voor stap in alle bestaande EPD- en ECD-systemen ingebouwd.
Nictiz beheert de informatiestandaard eOverdracht.
Ook bij eOverdracht doet de zorginformatiebouwsteen of zib zijn intrede. Door alle zorggegevens van de patiënt vast te leggen in zibs zijn deze goed elektronisch uit te wisselen. Dit verbetert de verpleegkundige overdracht tussen verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties onderling en met het ziekenhuis.
Uitwisseling tussen langdurige-zorgorganisaties en ziekenhuis dichterbij
De verpleegkundige overdracht tussen langdurige-zorgorganisaties en ziekenhuis vraagt extra aandacht. Mooi is dat deze gegevensuitwisseling dichterbij is dan ooit. Met gericht en stap voor stap door-ontwikkelen boeken softwareleveranciers, zorgaanbieders, brancheorganisaties en andere stakeholders resultaten. Giel Smidt (Nictiz) en Renate Kieft (V&VN): “Tijdens dit proces identificeren wij knelpunten die impact hebben op alle betrokken partijen. Door samen actief aan oplossingen te werken en deze in de praktijk te beproeven doen we steeds meer ervaring op met deze gegevensuitwisseling.”
“Alle bij eOverdracht betrokken leveranciers hebben met elkaar afspraken gemaakt om tot gegevensuitwisseling te komen. De leveranciers hebben deze samenwerkingsafspraken met elkaar bekrachtigd in een Taskforce Samen Vooruit en vastgelegd in een Technische Afspraak. Bij het opdoen van praktijkervaring komen zij nieuwe knelpunten tegen. Ook daarvoor zoeken zij constructief naar oplossingen. De infrastructuur, het netwerk waarover de gegevens gaan, heeft daarbij de volledige aandacht, ook vanuit het informatieberaad en het ministerie van VWS.”
Marjolein Tibbe, tribe lead integrations bij softwareleverancier Nedap: “Het gestandaardiseerd gegevens uitwisselen is een belangrijke doelstelling binnen onze visie op ons product en de markt. Wij zien dat gegevens uitwisselen de samenwerking tussen zorginstellingen significant kan verbeteren en de administratieve last van de zorgmedewerker aanzienlijk kan verminderen. Met Nictiz en de regeling InZicht voor eOverdracht als aanjagers, is de landelijke aandacht hiervoor in een stroomversnelling geraakt. Leveranciers hebben elkaar gevonden en werken samen om het leven van de zorgprofessional prettiger te maken. Door gezamenlijk op te trekken is een belangrijke eerste stap gezet. Wij zijn gecommitteerd om over een lange periode te investeren in eOverdracht, bijvoorbeeld door een steeds bredere set zibs te ondersteunen en samenwerkingen met leveranciers in de keten structureel uit te breiden.
Wij zien de afgelopen periode, waarin de basis is gelegd voor een marktbrede samenwerking en (inter)nationale standaardisering, als cruciale stap om de zorg te ontzorgen. Nu door naar nog meer samenwerken voor betere zorg.”
Foto: Marjolein Tibbe
Marjolein Tibbe, tribe lead integrations bij softwareleverancier Nedap
Wij zijn gecommitteerd om over een lange periode te investeren in eOverdracht
Het ministerie van VWS en Nictiz werken samen aan de inrichting van stelselbeheer en stelselregie. Daarnaast worden er in het kader van de Wegiz diverse NEN-normen uitgewerkt. Dit allemaal om te komen tot gedeelde en generieke functies die gestructureerde elektronische uitwisselingen vergemakkelijken en hergebruik van informatie mogelijk maken. Zo verkleinen zij de kans op fouten en verlagen zij de registratiedruk terwijl tegelijkertijd de kwaliteit en veiligheid van de zorg toenemen.
Ook in de verpleegkundige zorg wordt het steeds duidelijker dat het waardevol is gegevens aan de bron opvraagbaar te maken. Dit geldt voor situaties zoals een acute overdracht of regionale samenwerking bij avond-, nacht- en weekendzorg. Deze gedachte ligt aan de basis van de nationale visie en strategie gezondheidsinformatiestelsel. De technische basis van de informatiestandaard eOverdracht is hierop voorbereid.