Nictiz Databeschikbaarheid

Mijlpaal voor Medicatieoverdracht: eerste berichten over de lijn

Na intensieve maanden van voorbereiden en bouwen was het 3 en 5 juli 2023 zover. Softwareleveranciers testten voor de eerste keer live het uitwisselen van berichten tussen hun informatiesystemen. Doel was te onderzoeken in hoeverre de technische onderlaag of het ‘wegenstelsel’ waarover berichten gaan, goed werkt. Het betrof gegevens rond geneesmiddelengebruik binnen het landelijke programma Medicatieoverdracht. Een grote stap voorwaarts: van tekentafel naar praktijk.

 

 

Softwareleveranciers en deskundigen vanuit VZVZ, Nictiz en de coördinerende regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) testen samen de uitwisseling van medicatiegegevens. Foto: Rinske Holthuis

Een actueel en volledig overzicht van de geneesmiddelen die een patiënt of cliënt gebruikt is een voorwaarde voor goede en veilige zorg. Voor dit overzicht moeten verschillende zorginformatiesystemen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Hieraan werkt het landelijke, zorgbrede programma Medicatieoverdracht.

Binnen dit programma werken heel veel zorgsectoren en -partijen samen: openbare farmacie, huisartsenzorg, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging en thuiszorg, publieke zorg, mondzorg en trombosezorg, Patiëntenfederatie Nederland, MIND, ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en Nictiz. Zij werken aan de implementatie van de richtlijn Medicatieoverdracht en de informatiestandaard Medicatieproces.

Het ‘wegenstelsel’ testen in praktijk
Een eerste testdag vond online plaats, de tweede live in Utrecht. Testcoördinator Jesse Scherpenisse legt enthousiast uit: “De testdagen zijn bedoeld om te kijken of de technische onderlaag, het ‘wegenstelsel’ waarover de berichten gaan, goed werkt en goed wordt gebruikt. Wij willen graag antwoorden op vragen als Wordt het bericht goed afgeleverd? Kunnen de systemen elkaars informatie begrijpen? Kunnen de systemen elkaars informatie op de juiste manier laten zien?”

Als de eerste berichten over de lijn gaan is testcoördinator Jesse Scherpenisse tevreden: “Het is heel nuttig dat softwareleveranciers en inhoudsdeskundigen elkaar hier live ontmoeten. Hopelijk weten zij elkaar ook in de toekomst te vinden zodat zij problemen sneller kunnen oplossen of oppakken.”

Bart Molenaar van VZVZ is al vanaf het begin betrokken bij het ontwikkelen van de informatiestandaarden: “Hier hebben wij al die tijd naartoe gewerkt. Je ziet dat mensen trots zijn op wat zij al hebben en soms zelfs verder zijn dan zij denken. De afgelopen twee dagen waren een zeer belangrijke eerste stap, die een goede basis legt om samen door te ontwikkelen.”

Van richtlijn naar Kickstart
De afgelopen jaren zijn de richtlijn Medicatieoverdracht en de informatiestandaard Medicatieproces 9 ontwikkeld. Deze leggen verantwoordelijkheden vast. Daarnaast beschrijven zij welke medicatiegegevens op welke manier vastgelegd en uitgewisseld moeten worden. Sinds oktober 2022 beproeven 13 zorgaanbieders, 8 leveranciers van 10 zorginformatiesystemen en 3 leveranciers van Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) in twee regio’s de uitwisseling van medicatiegegevens. Dit gebeurt binnen de Kickstart Medicatieoverdracht. Half maart 2024 publiceerde Nictiz in samenwerking met het programma Medicatieoverdracht een nieuwe versie van de informatiestandaard Medicatieproces 9: Medicatieproces 9 3.0.0-beta.3. Vooral het onderdeel medicatie toedienen is samen met zorgsectoren en softwareleveranciers doorontwikkeld.

Digitaal medicatiegegevens uitwisselen in 2024 live
Deze testdag vormde een aftrap. In de tweede helft van 2023 werden maandelijks volgende stappen van het medicatieproces getest. Softwareleveranciers en de zorgaanbieders van de Kickstart testten de systemen en nieuwe werkprocessen. In 2024 gaan de deelnemers aan de Kickstart live met het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens volgens Medicatieproces 9.