Skip to the main content

Softwareleveranciers verhogen kwaliteit gegevensregistratie Perined

Nexus ‘geslaagd’ voor Nictiz-kwalificaties, Vrumun bijna.

Verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen leveren al decennialang gegevens aan Perined. Doel hiervan is inzicht verkrijgen in de kwaliteit van de door hen geleverde zorg en deze te verbeteren. Sinds 2014 kan daarvoor gebruik worden gemaakt van de informatiestandaard geboortezorg (PWD) met een compacte kernset. Belangrijke specificaties (HL7v3) daarvan zijn door Nictiz opgesteld, in overleg met de werkgroep Eenheid van Taal.

Niet-geteste aanleveringen 

Deze informatiestandaard wordt weliswaar door de zorg-ICT-sector omarmd, maar het was tot nog toe regel dat nieuwe aanleveringen niet getest door ziekenhuizen aan Perined werden aangeleverdDit veroorzaakte vervolgens foutmeldingen, met de nodige frustraties bij de zorgverleners tot gevolg. Met de verplichte kwalificatie vooraf voor de kernset PWD versie 2.3 behoren dergelijke foutmeldingen voortaan tot het verleden. Ger de Winter, directeur van Perined, vertelt: “ITsystemen doorlopen nu eerst een kwalificatie bij Nictiz alvorens zij de kernset aanleveren bij PerinedDit verlaagt de kans op foutmeldingen en verhoogt de kwaliteit van de registratie. Bijkomend voordeel is dat de vereiste standaardcontent ervoor zorgt dat eventuele fouten niet meer ziekenhuis-specifiek zijn. En door het intensief testen kunnen de kinderziektes er snel en over de hele linie uitgehaald worden. Al met al een verdere professionalisering van de sector.” 

Nexus gekwalificeerd, Vrumun bijna

Softwareleverancier Nexus is als eerste ‘geslaagd’ voor deze Nictiz-kwalificaties, de verwachting is dat softwareleverancier Vrumun snel volgt. Nexus Nederland levert EPDsystemen voor de tweedelijns zorgProduct manager Albertine Visser en product designer Ine de Rijk vertellen over hoe de kwalificatie verliep: “We hebben nog nooit zo snel een kwalificatietest doorlopen. De eerste test gaf al weinig issues, waardoor we vrij snel konden doorpakken met de opvolgende kwalificatietest. De kwalificatie van de standaard waarborgt de eenheid van taal, die voor zorgverleners van belang is.  

Vrumun levert verloskundige IT-systemen voor de eerstelijns verloskunde. Freek Geerdink, automatiseringsdeskundige en mede-eigenaar van Vrumun: Door de kwalificatie worden er snel veel fouten uitgehaald. Het komt de kwaliteit van het bericht en de achterliggende software ten goede. Ook gaat het herstel van fouten sneller en worden concepten sneller inzichtelijk. 

Voor meer informatie over deze kwalificatie kunt u contact opnemen met Michael Tan.

Ga naar boven

Volg ons