Ggz
De Geestelijke Gezondheidszorg (ggz) bestaat uit verschillende instellingen die geestelijke gezondheidszorg verlenen. Uitdagingen in deze sector zijn financiering, wachtlijsten en informatie-uitwisseling.
In de sector ggz is informatie-uitwisseling een steeds belangrijker onderwerp. De opkomst van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en meer uitwisseling in de keten spelen hierin een rol. Ook standaardisatie, leveranciersmanagement en het beperken van de registratielast zijn belangrijke thema’s.
Over de sector
In de sector ggz zijn verschillende initiatieven gestart om informatie-uitwisseling te bevorderen:
- VIPP GZZ (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij landelijke (informatie)standaarden en zibs.
- Nictiz heeft in samenwerking met vier ggz-instellingen een marktonderzoek voor informatie-uitwisseling in de ggz-sector uitgevoerd, om de sector te verkennen.
De richtlijn
Er zijn diverse onderwerpen en thema’s die voor veilige digitale informatie-uitwisseling in de ggz van belang zijn. Denk daarbij aan wet- en regelgeving, standaarden, maar ook aan onderzoeken en rapporten. Daarnaast is ook de ontwikkeling van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) een relevant thema.
Over de standaard
Het Referentiedomeinenmodel GGZ (RDG): een hulp- en communicatiemiddel dat ondersteunt bij het inrichten van de organisatie, om zo informatie-uitwisseling te optimaliseren.
Het RDG biedt ggz-instellingen een hulp- en communicatiemiddel bij vraagstukken op het snijvlak van de zorg en de inrichting van de informatievoorziening. Het is een referentieoverzicht van de samenhang tussen bedrijfsactiviteiten en informatie-objecten in een ggz-instelling; de domeinen. De domeinen vormen logische bouwblokken voor de inrichting van de informatievoorziening. Ggz-instellingen en ICT-leveranciers worden uitgenodigd om het model te gaan gebruiken en de ervaringen daarmee, plus eventuele verbeteringen, te delen.
Implementatie
Nictiz heeft samen met de ggz-instellingen Rivierduinen, Arkin, de Nederlandse ggz Oost-Brabant en Parnassia Groep een (technische) marktanalyse gemaakt van de informatie-uitwisseling in de sector. In deze analyse zijn zowel sectorale issues, stakeholders als informatiestromen in kaart gebracht. De belangrijkste bevindingen en aanbevelingen zijn beschreven in het rapport “informatie-uitwisseling in de ggz-sector”.
Onze expert
Samenwerking
Laatste nieuws
Naar nieuws-overzichtMeld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.
Ik wil graag
Contact opnemen
Vrijblijvend