Skip to the main content

Verpleegkundigen en verzorgenden

Verpleegkundigen, verzorgenden of verpleegkundig specialisten verzamelen dag in dag uit gegevens. Om ervoor te zorgen dat informatie over de patiënt volledig en eenduidig wordt overgedragen, zijn afspraken gemaakt over de informatie die bij een overdracht uitgewisseld moet worden. Om te zorgen dat zorgverleners via IT-systemen de juiste informatie kunnen uitwisselen ontwikkelt en beheert Nictiz dit soort informatiestandaarden.

Verpleegkundigen en verzorgenden

Over de sector

Het totale aantal verpleegkundigen (52%), verzorgenden (47%) en verpleegkundig specialisten (1%) is geraamd op 296.000. Ze ondersteunen cliënten in de dagelijkse levensbehoeften, ondersteunen bij gevolgen van ziekte, behandeling of beperkingen. Het is de grootste groep zorgverleners werkzaam in de gezondheidszorg. De beroepsgroep is verenigd in V&VN, met meer dan 105.000 leden ook de grootste beroepsvereniging onder alle zorgverleners. V&VN kent verschillende afdelingen met verschillende specialismen, zoals IC, diabetes, oncologie verpleegkundigen, maar ook platformen zoals de Verpleegkundige & Zorg Informatietechnologie (VZI) en het van CNIO (Chief Nursing Information Officer) netwerk.

Over de sector

De richtlijnen

eOverdracht is gebaseerd op de richtlijn Verpleegkundige en verzorgende verslaglegging. Voor meer inhoudelijke informatie over de thema-specifieke standaarden en de informatiestandaard eOverdracht, zie de landingspagina Verpleegkundige Zorg.

De richtlijnen

Over de informatiestandaard

Het gebruik van eOverdracht maakt hergebruik en uitwisseling van informatie effectiever en de registratielast lager. Verpleegkundigen of verzorgenden zijn minder tijd kwijt aan het overtypen van gegevens. Minder overtypen betekent minder kans op fouten. Daarmee verbetert de kwaliteit van de zorgverlening en wordt de patiëntveiligheid vergroot.

Samenwerking

V&VN, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen, is de houder van de informatiestandaard eOverdracht en is inhoudelijk eigenaar. V&VN stuurt ook het programma eOverdracht aan.

Op de website samenwerkenaaneoverdracht.nl. vind je relevante informatie, praktische stappenplannen, formats en inspirerende ervaringen die helpen bij het implementeren van de eOverdracht.

Implementatie

Wil je eOverdracht implementeren binnen je zorginstelling? Amigo!, het kennisplatform van Nictiz, ondersteunt het implementeren van gestandaardiseerde informatievoorziening. Zo zijn de implementatiestappen voor alle berichten uit eOverdracht in Amigo! te vinden.

Implementatie

Onze expert

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met een van onze experts.
Gert Koelewijn

Gert Koelewijn

Gert Koelewijn

Productmanager / Programma Manager

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons