Skip to the main content

Laboratoria

Voor alle overdrachtsmomenten tussen laboratoria, zorgverleners en patiënten heeft Nictiz samen met de verschillende partijen standaarden ontwikkeld.

Laboratoria

Over de sector

Laboratoriumgegevens worden tussen verschillende partijen uitgewisseld:

  • Tussen laboratoria en apothekers, huisartsen en specialisten. Voor het vaststellen van ziekten of het volgen van het ziekteverloop;
  • Tussen laboratoria en patiënten, zij willen hun eigen laboratoriumresultaten inzien of delen met hun zorgverleners;
  • Tussen laboratoria onderling. Laboratoria besteden onderzoeken uit bij gespecialiseerde laboratoria;
  • Tussen laboratoria en onderzoeksorganisaties. Om de verspreiding van ziekten te voorkomen worden laboratoriumresultaten gemeld bij onderzoeksinstituten, zoals resistente bacteriën bij het RIVM.

De richtlijnen

De informatiestandaard Labuitwisseling ondersteunt de Richtlijn uitwisseling laboratoriumgegevens, de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten en de geneesmiddelenwet artikel 66a. De informatiestandaard gebruikt voor de berichten de internationale HL7-standaard. Binnen Lab2Zorg wordt nog gebruik gemaakt EDIFACT berichten, deze worden nog wel ondersteund maar hier worden geen wijzigingen meer op gedaan.

Over de standaarden

Voor alle overdrachtsmomenten tussen laboratoria, zorgverleners en patiënten heeft Nictiz samen met de verschillende partijen een informatiestandaard ontwikkeld. Deze standaard bestaat uit de berichten Lab2lab, Lab2patiënt, Lab2zorg en Lab2publichealth. Met deze informatiestandaard worden laboratoriumgegevens op een uniforme wijze digitaal uitgewisseld.  Dit voorkomt fouten en bespaart tijd, omdat handmatig overtypen en eigen interpretaties hiermee overbodig zijn. De informatiestandaard Labuitwisseling gebruikt als basis de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Ook wordt gebruikgemaakt van de Nederlandse Labcodeset. Dit is een kernset met labconcepten die opgezet is door de klinisch chemici (NVKC) en de medisch microbiologen (NVMM). Deze bouwsteen en de labcodeset zijn in beheer bij Nictiz.

Voor uniforme en gestandaardiseerde communicatie tussen medisch microbiologische laboratoria onderling en met het RIVM is er een referentielijst ​met de Nederlandse subset van SNOMED-micro-organismecodes. 

Meer informatie

 

Over de standaarden

Samenwerking

Samenwerking is cruciaal bij digitale informatievoorziening in de zorg. Voor de informatiestandaard labuitwisseling werken wij nauw samen met onder andere deze partijen.

Implementatie

Project uniform Lab2zorg-bericht

Met het NHG, de VZVZ en de ICT-leveranciers is de eerste stap gezet om de verschillende Lab2zorg-berichten, die allemaal hetzelfde doel hebben, te vervangen door één bericht. Hiervoor is het Lab2zorg-bericht (HL7v3 CDA) bericht aangepast op basis van de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Dit bericht wordt in een pilot getest. De berichten EDIFACT en Lab2zorg (HL7v3 query/response) zullen na verloop van tijd door dit nieuwe Lab2zorg-bericht worden vervangen. Hierdoor kunnen alle ICT-systemen met één bericht alle gegevens uniform versturen.

Implementatie

Onze expert

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, dan horen wij die graag!
Stuur gerust een e-mail naar een van onze experts.

Niels Caro

Niels Caro

Productmanager

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons