Skip to the main content

API's in de zorg

Onbewust gebruiken we de hele dag door API’s, bijvoorbeeld bij het openen van een nieuws- of weerapp of het boeken van een vakantie op basis van jouw wensen bij Trivago. Deze apps en websites maken gebruik van API’s zodat ze gegevens uit verschillende systemen kunnen combineren tot waardevolle nieuwe informatie. Nictiz werkt aan een API-strategie in de zorg.

API's in de zorg

Wat is een API?

API’s (application programming interfaces) zijn technische koppelvlakken binnen en tussen digitale informatiesystemen. Zij ontsluiten data en transacties: de data die door die systemen worden vastgelegd en de transacties die door die systemen worden uitgevoerd. Het is noodzakelijk voor data en transacties aparte typen API’s te onderscheiden. Data-API’s zorgen voor technische databeschikbaarheid1: zij ontsluiten data buiten transacties om. Zo onthullen zij op een gecontroleerde manier gegevens uit het ene systeem voor hergebruik door het andere systeem. Dat maakt data-API’s van strategisch belang voor het zorginformatiestelsel. 

De schouders onder API's

Wat zijn API’s, waarom moeten we dit in de zorg meer gaan gebruiken? Gebruiken we het al? Hoe kunnen we API’s gebruiken om te versnellen? Waarom moeten we er ook een landelijke strategie met standaarden van maken en wat is de relatie met Eenheid van Taal? Luister de podcast en lees de blog van Gerda Meijboom.

De schouders onder API's

Klant en aanbieder

Een API heeft twee kanten: een klant (een zogenaamde client) en een aanbieder (een server). Een klant is een applicatie met een behoefte aan gegevens en een aanbieder is een applicatie die gegevens beschikbaar stelt. De aanbieder legt de definitie van de API vast in een specificatie. De specificatie vertelt de gebruiker welke input de API nodig heeft en welke output hij kan verwachten (functionaliteit en structuur). Op deze manier heeft de gebruiker geen kennis van de aanbiedende applicatie nodig om de gegevens op te kunnen halen.

Voordelen

Correct ingezet hebben API’s veel voordelen voor ontwikkelaars doordat minder afstemming nodig is tussen partijen. De specificatie zegt genoeg. Dit zorgt voor een efficiëntere en eenvoudigere werkwijze. Hierbij ligt wel nadruk op “correct ingezet”. Een onduidelijke specificatie kan fouten en vertraging veroorzaken. Ook moet voor het zorgveld duidelijk zijn welke API’s al bestaan en hergebruikt of aangeroepen kunnen worden.

Samen naar een succesvolle API-strategie

Welke afspraken zijn nodig om API’s in de zorg het beste in te zetten om gegevensuitwisseling te versnellen, processen beter te laten verlopen en innovatie te bevorderen?

In de strategie worden richtlijnen en eisen opgesteld om de API’s en hun specificaties meer te standaardiseren. In de bibliotheek wordt vastgelegd welke API’s er zijn en aan welke eisen deze voldoen. Hiermee wordt de ontwikkeling van API’s en API-specificaties duidelijker en georganiseerder.

Om de richtlijnen en eisen goed aan te laten sluiten op de wensen en behoefte van het zorgveld, richtte Nictiz twee groepen op:

  • Een klankbordgroep: gericht op het geven van advies over alle verschillende onderdelen. De klankbordgroep komt om de negen weken tot aan eind 2022 bij elkaar.
  • Voor het opstellen van de requirements is een werkgroep met vertegenwoordiging uit het veld samengesteld.

 

Interessante publicaties

Artikel in ICT&health

API’s: dé mogelijkheid om digitale informatie-uitwisseling te versnellen. Landelijke strategie voor de zorg volop in ontwikkeling.

Naar artikel

Factsheet

Werken aan een duurzaam API-landschap. Van verkenning naar strategie!

Lees factsheet

Whitepaper

Wat zijn API’s, wat kunnen we ermee (en wat niet) en hoe dragen API’s bij aan digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

Meer uitleg

Onze expert

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, dan horen wij die graag! Stuur gerust een e-mail naar een van onze experts.

Gerda Meijboom

Gerda Meijboom

Informatiearchitect

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons