Skip to the main content

ART-DECOR

ART-DECOR is een open source ontwikkelingstool. Nictiz gebruikt deze tool bij het opstellen, beheren en beschikbaar stellen van informatiestandaarden. ART-DECOR sluit aan op de drie fasen in het ontwikkelproces van een informatiestandaard: voorbereiding, ontwerp en realisatie.

ART-DECOR

Wat is ART-DECOR?

ART-DECOR is een open source ontwikkelingstool. Nictiz gebruikt deze tool bij het opstellen, beheren en beschikbaar stellen van informatiestandaarden. ART-DECOR sluit aan op de drie fasen in het ontwikkelproces van een informatiestandaard: voorbereiding, ontwerp en realisatie.

De ART-DECOR expert group ontwikkelt ART-DECOR als open source platform.

Wat is ART-DECOR?

ART-DECOR in het kort

  • is de basis voor het vastleggen van gegevensdefinities in de zorg;
  • bevat gereedschappen voor governance en versiemanagement;
  • ondersteunt diverse publicatievormen als html, xml en schematron;
  • kent issue-management om gegevensdefinities iteratief te kunnen verbeteren;
  • maakt het creëren en valideren van voorbeelden en testscenario’s eenvoudig;
  • bevat testgereedschappen voor conformancetesten van deelnemende partijen;
  • kan door derden gebruikt worden als uitgangspunt voor de bouw van codegeneratoren, automatische vragenlijsten, gebruikersinterfaces, conversies van gegevensformaten, databaseschema’s en veel meer.

Ontwikkelproces van standaarden

Elke fase in het ontwikkelproces gaat gepaard met afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is en wie het beheer doet. De producten, zoals datasets, use cases en implementatiehandleidingen worden in ART-DECOR vastgelegd.  Zo hebben zorgverleners, terminologen, architecten, ontwerpers en programmeurs altijd actuele inzage in de status van de informatiestandaarden en de onderlinge verbindingen. Inmiddels zijn in ART-DECOR tientallen informatiestandaarden ontwikkeld. Omdat deze informatiestandaarden met dezelfde tool zijn ontwikkeld, kunnen producten hergebruikt worden en beheersbaar blijven.

ART-DECOR publicaties

De publicatie van een informatiestandaard in ART-DECOR bestaat uit: projectinformatie, datasets, scenario’s, indentificaties, terminologie, templates en optioneel schematron en XML-materialen. Elke publicatie van een informatiestandaard in ART-DECOR gaat gepaard met het functioneel ontwerp (geen ART-DECOR product).

Zie de ART-DECOR publicaties voor meer informatie.

ART-DECOR voor ontwikkelaars

Bij het ontwikkelen van een informatiestandaard zijn veel partijen betrokken.  Met ART-DECOR kunnen zorgverleners, terminologen, architecten, ontwerpers en programmeurs de nodige gegevens invoeren en iteratief verbeteren. Zo worden de functionele specificaties van zorgverleners vastgelegd in datasets en vertaald naar technische specificaties. ART-DECOR kan koppelingen naar  terminologiestelsels vastleggen en waardelijsten definiëren. ART-DECOR biedt ook mogelijkheden voor het testen of kwalificeren van zorginformatiesystemen.

Zie ART-DECOR ontwikkelaars voor meer informatie.

ART-DECOR voor ontwikkelaars

ART-DECOR projecthosting

Nictiz biedt gratis ART-DECOR projecthosting aan. Hierdoor kunnen zorgpartijen gegevensverzamelingen vastleggen en publiceren in ART-DECOR. Nictiz richt ART-DECOR zodanig in dat de zorgpartijen ermee aan de slag kunnen. Daarnaast biedt Nictiz ondersteuning bij vraagstukken. ART-DECOR is inzetbaar bij:

  • regionale en landelijke netwerken voor gegevensuitwisseling in de zorg;
  • grotere zorginstellingen of samenwerkingsverbanden die de interne gegevensstromen willen verbeteren;
  • alle partijen die gegevensuitwisselingen in de zorg faciliteren of complexe gegevensverzamelingen in de medische wereld beheersen.

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met een van onze experts.
Maarten Ligtvoet

Maarten Ligt­voet

Maarten Ligt­voet

Productmanager

ART-DECOR

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons