Skip to the main content

Jeugdgezondheidszorg

Kinderen en jongeren hebben in Nederland recht op jeugdgezondheidszorg (JGZ). Bij de consultatiebureaus en GGD’en werken dagelijks 6.500 artsen, verpleegkundigen en assistenten aan deze grootschalige vorm van preventieve publieke gezondheidszorg.

 

Jeugdgezondheidszorg

Over de sector

Om ziekten te voorkomen en ervoor te zorgen dat niemand ze meer krijgt, worden kinderen in Nederland gevaccineerd onder het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Ook wordt hun groei en ontwikkeling regelmatig bekeken om eventuele gezondheidsrisico’s in een vroeg stadium op te merken. Het begint met de hielprik bij de geboorte en eindigt als het kind 19 jaar wordt. Zo helpt de JGZ ouders en zorgverleners om kinderen gezond en veilig op te laten groeien.

De richtlijn

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt preventieve gezondheidszorg voor alle jeugdigen tot 18 jaar via consultatiebureaus en schoolartsen en –verpleegkundigen. De JGZ werkt sinds 2010 met een digitaal dossier (DD JGZ​). Nictiz heeft de informatiestandaard ontwikkeld waarmee JGZ-organisaties onderling de dossiers digitaal en gestructureerd over kunnen dragen en met RIVM digitaal gegevens kunnen uitwisselen over vaccinaties en de hielprikscreening. De basis voor de uitwisseling tussen JGZ en RIVM zijn de gegevensrichtlijnen​ voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de Neonatale hielprikscreening (NHS). Deze pagina biedt u toegang tot de gepubliceerde informatiestandaard voor de JGZ.

Over de informatiestandaard

De JGZ werkt met een digitaal dossier (DD JGZ​). Nictiz heeft de informatiestandaard ontwikkeld waarmee JGZ-organisaties onderling de dossiers digitaal en gestructureerd over kunnen dragen. Ook kunnen zij via de standaard digitaal gegevens uitwisselen met het RIVM over vaccinaties en de hielprikscreening. De basis voor de uitwisseling tussen JGZ en RIVM zijn de gegevensrichtlijnen​ voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de Neonatale hielprikscreening (NHS).

 

Over de informatiestandaard

Samenwerking

Samenwerking is cruciaal bij digitale informatievoorziening in de zorg. In de jeugdgezondheidszorg werken wij nauw samen met onder andere deze partijen.

Implementatie

Implementatie realiseren binnen je zorginstelling, hoe doe je dat en waar begin je? Het kennisplatform Amigo! helpt zorgaanbieders bij deze vragen.

Amigo! – Eerste hulp bij digitale informatievoorziening.

 

Implementatie

Onze experts

Ananta Sotthewes, productmanager bij Nictiz

Ananta Sotthewes

Ananta Sotthewes

Productmanager

Jeugdgezondheidszorg

Bekijk profiel

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons