Skip to the main content

Arenda Jansen

Arenda Jansen is CNIO bij IJsselheem, een VVT in de regio Zwolle, gericht op ouderenzorg. Naast de 16 intramurale zorglocaties biedt IJsselheem ook revalidatie en wijkverpleging. Vanuit haar rol en ervaring bewaakt zij het verpleegkundige zorgproces en informatievoorziening bij innovaties en digitalisering op het gebied van digitale toegang. Nictiz ging daarover met haar in gesprek.

 

Als CNIO zorg ik dat het primaire verpleegkundige proces altijd leidend is bij innovaties en oplossingen voor digitale toegang.

Ambulante digitale toegang

Verpleegkundigen in de wijk moeten in hun dagelijkse werkproces inloggen op het elektronisch cliëntendossier, zorgsystemen voor het registreren van bijvoorbeeld bloedmetingen, een berichtenservice, een app voor beeldbellen, een systeem voor tijdsregistratie, zorgmail en dan ook nog app-groepen. Het telkens inloggen op deze systemen kost veel tijd, terwijl de zorgdruk voor ambulante zorgprofessionals al enorm hoog is. IJsselheem heeft hierin echt geluisterd naar de stem van de zorg door systemen aan elkaar te koppelen. Hierdoor kun je nu met een enkelvoudige inlog meerdere systemen bedienen, maar daarmee zijn we er nog niet.

Verpleegkundig werkproces

Het is voor de toekomst belangrijk dat digitale toegang in een ambulante zorgsetting veiliger is, maar de functionaliteit moet de verpleegkundige vooral ontzorgen in het dagelijks gebruik. Gelukkig zie ik dat de verpleegkundige stem steeds meer wordt gehoord.

Als CNIO probeer ik daaraan bij te dragen door het verpleegkundige werkproces leidend te maken bij oplossingen en innovaties voor digitale toegang, zowel op de ambulante als vaste werkplek.

Daarvoor kijk ik bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van het nieuwe UZI-stelsel. Als verpleegkundigen werken wij binnen de VVT niet met de UZI-pas, alleen de artsen. Bij het ontwikkelen van UZI is het voor ons belangrijk dat oplossingen aansluiten op huidige werkprocessen, door digitale toegang niet ingewikkelder te maken maar juist te vereenvoudigen.

Mantelzorg

Wij werken met een generatie die geen digitale wereld om zich heen heeft. Hoewel de DigiD-app makkelijk is, hebben niet alle ouderen een computer of een smartphone waarmee ze met DigiD kunnen inloggen.

De behoefte aan meer digitale regie op eigen zorggegevens speelt bovendien minder bij ouderen, die vooral behoefte hebben om ontzorgd te worden. Het regelen van digitale toegang voor mantelzorgers via een machtiging, is daarom voor de ouderenzorg een uitkomst.

Read all Read less
Icoon Amigo in grijze kleur met witte achtergrond

Contact

Wil je weten waar de implementatiekansen liggen voor jouw zorgorganisatie? Neem een kijkje op Amigo!

Bekijk meer verhalen uit de zorg:

Een banner met gezichten van zorgverleners en beleidsmakers. Zij vertellen over hun ervaring met digitale toegang in de zorg.

Go to top

Volg ons