Evenement informatie
Postillion Convention Centre, Den Haag
Nictiz
Postillion Convention Centre, Den Haag
Nictiz
De werkconferentie ‘Standaardisatie in actie‘ is een conferentie die op 21 november 2024 door Nictiz als tijdelijk stelselbeheerder wordt georganiseerd en in het kader past van zorgcongressen over standaardisatie die door VWS als tijdelijk stelselhouder twee keer per jaar worden georganiseerd.
De doelstelling van deze werkconferentie is om samen met een selecte groep van 80 betrokken standaardisatieorganisaties, experts en beleidsmedewerkers (bij zorgorganisaties, leveranciers, etc.) aan het werk te gaan op thema’s die belangrijk zijn om de samenhang en kwaliteit van ons stelsel van standaarden te vergroten.
Dit evenement komt in de plaats van het eerder gecommuniceerde Zorgcongres ‘Standaardisatie in Actie’, waar ruim 300 plaatsen voor waren.
Uit een groot aantal suggesties hebben we in samenspraak met de meest betrokken standaardisatieorganisaties vier thema’s geselecteerd, waarop we in de conferentie aan het werk gaan:
1. Eenheid van Taal / Snomed implementatie
2. Standaardiseren in Internationaal perspectief
3. Stelselcriteria
4. Databeschikbaarheid en standaarden
In het sterke besef dat de complexe vraagstukken alleen in goede samenwerking kunnen worden aangepakt, gaan we samen op zoek naar ideeën, oplossingen, afspraken en commitment die ons stelsel verder kunnen brengen.
1. Eenheid van Taal / Snomed implementatie
Bij de realisatie van gebruik van SNOMED komen vanuit de verschillende sectoren diverse kennisvragen naar boven. Voorbeelden van kennisvragen zijn:
• Kunnen de sectoren verschillende SNOMED-codelijsten (refererentielijsten) hanteren of moeten deze allemaal hetzelfde zijn?
• Wat betekent het ‘vastleggen met SNOMED’ nu precies?
• Hoe om te gaan met ‘oude’ data, moet deze omgezet naar SNOMED?
Deze vragen vergen een nadere duiding. Voor het uitwerken van de kennisvragen zijn verschillende expertises nodig denk hierbij o.a. aan kennis van terminologie tot aan kennis vanuit de dagelijkse zorgpraktijk. Tijdens deze workshop zullen we 2 vragen gaan verduidelijken. We starten de workshop met het verduidelijken van de vragen om vervolgens een eerste gezamenlijke uitwerking maken.
Trekker: Desiree de Dood
2. Standaardiseren in Internationaal perspectief
Hoe kunnen we in Nederland beter aansluiten op internationale standaarden? Waar liggen kansen om in het Nederlandse stelsel van standaarden meer gebruik te maken van internationale standaarden in plaats van Nederlandse standaarden of Nederlandse aanpassingen op internationale standaarden? Welke manier van internationale samenwerking sluit aan bij onze standaardisatieopgave? Welke internationale standaarden kunnen nog bijdragen aan een sluitend systeem van eenheid van taal en techniek? Welke landen, welke organisaties en welke vormen van internationale samenwerking kunnen ons verder helpen?
Trekker: Yola Park
3. Stelselcriteria
De huidige stelselcriteria zijn ontwikkeld om de samenhang in het stelsel van standaarden te bevorderen en te bewaken. We zijn in een proefperiode gestart met het toetsen van standaarden. Maar we zullen moeten toegroeien naar een samenhangend gezondheidsinformatiestelsel waarin alle hoeken van het speelveldmodel (inclusief implementaties en gebruik van informatie) zijn afgedekt. Hoe kunnen we bij de ontwikkeling van de stelselcriteria proactief voorbereiden op die toekomstige scope-verbreding? Wat betekent het voor de stelselcriteria als ze de samenhang van het gehele gezondheidsinformatiestelsel moeten bevorderen en bewaken? Hoe stippelen we dat groeipad zo uit dat we maximaal samenwerken met implementatieprogramma’s en overige parallelle werkstromen waarin bijvoorbeeld wordt gewerkt aan het landelijke vertrouwensstelsel en het landelijk dekkend netwerk?
Trekker: Fred Smeele
4. Databeschikbaarheid en standaarden
Databeschikbaarheid is een hoofddoel in de nationale visie op het gezondheidsinformatiestelsel. Wat betekent databeschikbaarheid voor de standaarden die we gebruiken en voor de wijze waarop we standaarden ontwikkelen, beheren en inzetten? Het realiseren van databeschikbaarheid raakt alle partijen betrokken bij ontwikkeling, beheer, implementatie en gebruik van standaarden in het stelsel. Wat verwachten we van onze standaarden en van elkaar (standaardisatie-organisaties, softwareleveranciers en gebruikers) en hoe gaan we dit in samenhang doen?
Trekkers: Ruud Lucas en Mischa Tol
Heeft u geen uitnodiging ontvangen en zou u er alsnog graag bij zijn, stuur dan een mail naar werkconferentie@nictiz.nl, zodat we kunnen bekijken of hier alsnog mogelijkheid toe is.