Skip to the main content

Digitale Toegang in de Praktijk

Elke dag loggen patiënten en zorgprofessionals in om toegang te krijgen tot medische gegevens, portalen, PGO’s of zorgsystemen. Digitale dienstverlening in de zorg blijft innoveren en wordt steeds meer ingericht op interactie, eigen regie, databeschikbaarheid en toegankelijkheid. Om toegang tot al deze vormen van digitale zorg te garanderen, is volgens de Wet digitale overheid veilige en betrouwbare identificatie en authenticatie verplicht.

 

Nictiz ging daarom op zoek naar ervaringsverhalen uit diverse domeinen om de implementatie van digitale toegang in de zorg een gezicht te geven. Deze pagina is speciaal ingericht voor de serie beeldverhalen die hieruit is ontstaan. Laat je inspireren op het gebied van digitale toegang in de zorg met de verhalen van koplopers, pioniers en eindgebruikers.

Beeldverhalen uit de zorg

Lead ontwerper Digizorg Erasmus MC en herstellend borstkankerpatiënt

Merel Backers

“Wat begon als mijn persoonlijke strijd tegen borstkanker is nu een ambitie om digitale zorg toegankelijker te maken.”

Bekijk haar verhaal

Programmamanager Digitale Toegang in de Zorg, Nictiz

Bob van Os

“Betrouwbare toegang is randvoorwaardelijk voor elke vorm van digitale zorg.”

Bekijk zijn verhaal

Chief Information Security Officer, ViVa! zorggroep

Marco Guijt

“Om voor onze 4000 zorgprofessionals met of zonder vaste werkplek digitale toegang te ontsluiten, wil je voldoen aan de wettelijke kaders maar het moet wel werkbaar zijn."

Bekijk zijn verhaal

Kinderarts en programmamanager Digitale Zorg, MosaKids Kinderziekenhuis

Nicole van Eldik

“Als kinderarts hoor ik van ouders dat toegang tot het medisch dossier van hun kind bijdraagt aan hun digitale zorgbehoefte.”

Bekijk haar verhaal

Beleidsmedewerker domein Digitale Toegang, Ministerie BZK

Hanneke Landman

“Het gaat er niet om dat we als overheid voorzieningen maken, maar dat iedereen gebruik kan maken van betrouwbare digitale overheidsdienstverlening.”

Bekijk haar verhaal

Huisarts en voorzitter CMIO Netwerk

Willemijn Edel

“Als huisarts en CMIO weet ik hoe slimme innovatie mij helpt betere patiëntzorg te geven”

Bekijk haar verhaal

Productowner E-Health, Service Apotheek

Yannis Violidis

“Het bouwen van de TVS-aansluiting was de oplossing voor het vervullen van onze lang gekoesterde wens om machtigen voor mantelzorgers te integreren in de Service Apotheek-app.”

Bekijk zijn verhaal

Beleidsmedewerker Domein Toegang, Ministerie van VWS

Leo van der Lubbe

“Het is belangrijk dat het zorgveld en patiënten toekomstbestendige inlogmiddelen en systemen hebben die veilige toegang tot medische gegevens garanderen.”

Bekijk zijn verhaal

Kinderarts en CMIO, Wilhelmina Kinderziekenhuis

Floris Hofstede

“Voor mij als kinderarts en CMIO is digitale toegang tot medische informatie voorwaardelijk voor een gelijkwaardige, betrokken patiëntrelatie.”

Bekijk zijn verhaal

Deelnemer pilot UZI met DigiD, Huisartsenpraktijk Kielman

Maarten Kielman

“Door als huisarts mijn smartphone als digitale sleutel te gebruiken kan ik altijd eenvoudig en veilig inloggen.”

Bekijk zijn verhaal

Verpleegkundige en CNIO, IJsselheem

Arenda Jansen

“Als CNIO zorg ik dat het primaire verpleegkundige proces altijd leidend is bij innovaties en oplossingen voor digitale toegang.”

Bekijk haar verhaal

Projectleider Digitale Zorg, Maastricht UMC+

Erik Edelman

“Het MUMC+ wil patiënten niet alleen online toegang tot hun eigen dossier bieden, maar ook tot interactieve digitale zorg.”

Bekijk zijn verhaal

Betrouwbare toegang

In de zorg wisselen we steeds meer gegevens online uit. Met name als het om onze medische gegevens gaat, willen we veilig kunnen inloggen bij onze zorgverleners. Daarom werkt de overheid stapsgewijs aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van inlogmiddelen, die zorgaanbieders gebruiken om toegang te bieden tot hun digitale diensten. Nu de Wet digitale overheid (Wdo) is aangenomen in de Eerste Kamer en per 1 juli 2023 gefaseerd wordt ingevoerd, veranderen de regels voor het veilig en betrouwbaar inloggen bij (semi-)publieke organisaties waar ook de zorg onder valt. De Wdo geeft aan dat alle inlogmiddelen in de zorg moeten voldoen aan betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze alle, door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren. Het programma Digitale Toegang ondersteunt het zorgveld bij de adoptie van deze wettelijke eisen door te informeren en adviseren over inlogvormen. Hieronder valt DigiD, de routeringsdienst TVS, digitale vertegenwoordiging, eIDAS voor burgers en patiënten, de herziening van de huidige UZI-pas voor zorgprofessionals en de digitale wallet.

Betrouwbare toegang

Ontdek wat jij als zorgaanbieder of leverancier kunt doen met onze implementatietool Amigo!

Aan de slag met toekomstbestendige digitale toegang

Samenwerkingspartners

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door samenwerkingen met diverse organisaties, professionals en experts uit het Nederlandse zorgveld. Voor meer informatie over de verhalen uit deze campagne kun je contact opnemen via onderstaande knop.
Go to top

Volg ons