Skip to the main content

Een Duitse inwoner van de regio Kleve krijgt een beroerte en wordt naar één van de klinieken van de Katholisches Karl-Leisner-Gesellschaft gebracht. Sommige patiënten komen in aanmerking voor een hoog specialistische behandeling, waarvoor het Radboud UMC de dichtstbijzijnde locatie is. Aangezien tijd een factor van levensbelang is voor deze behandeling, werken neurologen van de klinieken in Kleve en het Radboud UMC op dit gebied sinds 2016 samen.

In gezamenlijk overleg  wordt bepaald of de patiënt voldoet aan de criteria voor de academische behandeling. In dat geval  wordt de patiënt met spoed overgebracht naar het Radboud UMC in Nijmegen. De medische beelden van de patiënt die in Kleve zijn gemaakt zijn zowel bij de bespreking als bij de behandeling zeer relevant.

In 2019 heeft het Radboud UMC een portaal ontwikkeld, waarmee digitale röntgenbeelden (en andere medische informatie)  vanuit de klinieken in Kleve naar het Radboud UMC verstuurd kunnen worden. Uit evaluatie blijkt echter dat dit portaal  nauwelijks wordt gebruikt, waardoor men terugvalt op het meegeven van fysieke dossiers met de patiënt of het ontbreken van dossiers bij overdracht van patiënten.

De samenwerkende partijen willen nu graag gebruik maken van de mogelijkheid om de beelden via het TWIIN-portaal en het het Westdeutsche Teleradiologie Verbund aan elkaar beschikbaar te stellen (zie Maastricht UMC+ en Uniklinik RWTH Aachen beelduitwisseling). Maar hoe kan ervoor worden gezorgd dat deze oplossing wél daadwerkelijk zal worden gebruikt? Dat is het onderwerp van onderzoek voor de betrokkenen van Radboud UMC en de KKLE-klinieken, die hier nu samen met Nictiz aan werken.

Onze experts

Jule van Voorthuijsen

Jule van Voorthuijsen

Adviseur Internationaal

Acute zorg

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons