Serious game: Lagenmodel
Dit leerzame spel geeft jou en je collega’s een beter begrip van de complexiteit en onderlinge afhankelijkheden binnen het zorgsysteem – van infrastructuur tot (nationaal) beleid.
Praktische informatie
Deelnemers:
Er zijn minimaal 12 tot maximaal 24 deelnemers.
Tijdsduur:
1,5 uur
Kosten:
€ 250,00
Begeleiding:
Nictiz Academie
Accreditatie:
Nee
Over de serious game
In de zorg zie je steeds meer grote IT-projecten en steeds vaker over de eigen muren heen. Goede intra- en interoperabiliteit zijn dan belangrijk. Binnen de eigen organisatie, maar ook als het project meerdere organisaties raakt, is het belangrijk de verschillende rollen binnen een project helder te hebben. Welke rollen worden doorgaans betrokken in een project? Hoe complex is het om iedereen op het juiste moment te betrekken? Het Nictiz Lagenmodel helpt bij het identificeren en stroomlijnen van processen op elk niveau, van de infrastructuur tot aan beleidsvorming, om zo een efficiënt en kwalitatief beter project te draaien. Met deze serious game ontdek je hoe je het lagenmodel als hulpmiddel kan inzetten.
Doelen van het spel zijn een beter begrip van de complexiteit en onderlinge afhankelijkheden binnen het zorgsysteem – van infrastructuur tot (nationaal) beleid. Daarbij het belang inzien van communicatie en samenwerking tussen verschillende disciplines en niveaus binnen de zorg. En het bedenken van oplossingen voor complexe zorgvraagstukken die verschillende lagen van het gezondheidsinformatiesysteem beïnvloeden.
Hoe werkt de serious game?
Tijdens deze game neem je een rol aan van iemand op een van de lagen van het Nictiz Lagenmodel. Dit varieert van een CMIO, applicatiebeheerder tot iemand van de raad van toezicht. Er moet een uitwisseling gerealiseerd worden tussen twee verschillende organisaties. Met jouw (geheime) opdracht probeer je om het binnen jouw eigen organisatie eens te worden over een oplossing en ook met de andere zorgorganisatie. Dit spel zorgt voor een stukje bewustzijn. Je ervaart hoe complex het is en waar extra aandacht voor moet zijn. Het zet je aan het denken over je eigen rol in relatie tot de andere rollen.
Daarnaast is er een korte e-learning beschikbaar – die voor of na de game te delen is (15 minuten). Die geeft meer achtergrondinformatie over wat het lagenmodel inhoudt, wat er op welke laag besproken moet worden en wie daarbij betrokken moeten worden. Deze kan vooraf of achteraf gedeeld worden met alle deelnemers.
Wie kunnen de serious game spelen?
Voorbeelden van (zorg)professionals voor wie de serious game interessant is:
– Zorgprofessionals: Artsen, verpleegkundigen, en andere zorgverleners die de complexiteit van een project willen ervaren;
– Zorgmanagers en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor het beheer en de ontwikkeling van zorgbeleid, zowel op organisatorisch als op systeemniveau;
– Projectleiders en ICT-afdelingen in de zorg;
– Studenten: Medische informatica-studenten, en anderen die zich voorbereiden op een carrière in de Zorg & ICT;
– ICT-consultants die in de zorg werken.
Toepassing
Serious game: Het lagenmodel-spel kan goed van pas komen voor verschillende doeleinden. Denk aan de start van een nieuw project, zodat iedereen zich bewust is van de verschillende lagen in het project.
Voor projectleiders, informatianalisten, adviseurs of applicatiespecialisten is het nuttig om zelf te ervaren en inzicht te krijgen in de eigen rol en alle andere rollen die er in een project zijn. Of gewoon als gezellig teamuitje waarbij je ook nog iets opsteekt.
Aanmelden of vragen
Wil je direct aanmelden voor deze game, of heb je andere vragen? Wij verzorgen het graag. Maak gebruik van onderstaand formulier.
Contactformulier - Game Lagenmodel
Meld je hier aan, of stel een vraag, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.