Skip to the main content

Aansluiten op DigiD via TVS: vanaf begin 2021 ook met UZI-certificaat

Voor een aansluiting op DigiD via ToegangVerleningService (TVS) heb je een servercertificaat nodig. Dit is een computerbestand dat fungeert als een digitaal paspoort en bevat gegevens die nodig zijn voor beveiligd internetverkeer. Digitale certificaten zijn een onmisbare schakel in beveiligd internetverkeer.

PKIO-certificaat of UZI-certificaat

PKIO-certificaten waren al toegestaan om voor dit doeleinde in te zetten. Inmiddels is vastgesteld dat ook het UZI-certificaat hiervoor kan worden toegepast. Naar verwachting komt deze mogelijkheid vanaf begin 2021 beschikbaar. Zorgaanbieders die al over een UZI-certificaat beschikken, hoeven dus geen nieuw certificaat aan te schaffen.

Wanneer moet ik een certificaat aanschaffen?

Of je een certificaat moet aanschaffen hangt af van je situatie:

Situatie 1: Je hebt nog geen certificaat.

In dat geval moet je er een aanschaffen als je gebruik wilt maken van DigiD. Je hebt hierbij de keuze voor een UZI-certificaat (via het CIBG) of een PKIO-certificaat (via een gecertificeerde aanbieder, zogeheten Trust Service Provider). Overleg met je ICT-leverancier wat in jouw geval handig is.

Situatie 2: Je hebt een UZI-certificaat.

Dan hoef je nu geen actie te ondernemen. Dit certificaat kan ook voor een aansluiting op DigiD worden gebruikt, naar verwachting vanaf begin 2021. Houd er wel rekening mee dat het certificaat tijdig moet worden verlengd.

Situatie 3: Je hebt een PKIO-certificaat voor versleuteling van het BSN.

Dan hoef je geen actie te ondernemen. Dit certificaat kan ook worden gebruikt voor de aansluiting op DigiD. Houd er wel rekening mee dat het certificaat tijdig moet worden verlengd.

 

 

Ga naar de overzichtspagina van eID in de zorg

Ga naar boven

Volg ons