Nictiz organiseerde een bijeenkomst om input op te halen voor de aansluitkalender Wdo
De Wet digitale overheid (Wdo) is op 21 maart jl. door de Eerste Kamer aangenomen. Er zal door het ministerie van BZK een kalender worden vastgesteld waarin benoemd staat wanneer de verschillende domeinen moeten voldoen aan deze wet. De aansluitkalender heeft als doel om het aansluitproces geleidelijk te laten verlopen, zodat de keten het aan kan. Nictiz organiseerde een bijeenkomst voor zorgkoepels om reacties en informatie uit het zorgveld op te halen die voor de ministeries van BZK en VWS dienen als input voor deze kalender.
Voldoen aan de Wdo
Als gevolg van de aangenomen Wet digitale overheid (Wdo) verandert er voor de zorgsector het nodige met betrekking tot het verlenen van veilige toegang tot hun digitale diensten. De Wdo geeft aan dat alle inlogmiddelen in de zorg moeten voldoen aan betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze alle, door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren. De wet treedt op 1 juli 2023 gefaseerd in werking. Hoe die fasering eruit komt te zien, is nog niet bekend. Daarom vroeg Nictiz aan de verschillende zorgkoepels om mee te denken.
Wat is er nodig?
Tijdens de bijeenkomst deelden de zorgkoepels de kansen die de Wet digitale overheid biedt voor hun zorgdomein, maar ook welke belemmeringen spelen er in het zorgveld, waardoor niet aan de Wdo voldaan kan worden? En wat zijn voor de zorg randvoorwaarden om aan de wet te kunnen voldoen? Maar ook: welke mogelijkheden biedt de Wdo voor het zorgveld? Tijdens de bijeenkomst werden de uitkomsten verwerkt in een praatplaat. Op deze praatplaat zijn de opmerkingen van verschillende koepels meegenomen. Denk aan de (academische) ziekenhuizen, de tandarts, de huisartsen en de fysiotherapie. Maar ook de GGZ, de apotheken en nog meer. We zetten een drie algemene uitkomsten op een rij:
Reserveer tijd in je agenda voor de Wdo!
Er komt veel op de zorg af. Het is belangrijk dat de Wet digitale overheid een plek verwerft in de agenda’s. Niet alleen in de agenda van zorgaanbieders die verantwoordelijk zijn om aan de wet te voldoen, maar ook die van leveranciers van IT-systemen waaraan aanpassingen gedaan moeten worden.
Wdo-proof met de TVS
Met het ontsluiten van DigiD als erkend inlogmiddel, zetten zorgaanbieders een stap in de richting van veilige, betrouwbare toegang. Met het implementeren van de ToegangVerleningsService (TVS) richten zorgaanbieders hun digitale dienstverlening in één keer Wdo-proof in. De TVS is een routeringsvoorziening die regelt dat zorgaanbieders alle (toekomstige) erkende inlogmiddelen kunnen accepteren. Een aansluiting op de TVS regelt bovendien direct toegang tot centrale voorzieningen voor digitale vertegenwoordiging, eHerkenning en eIDAS. Kortom: de TVS is een oplossing waarmee veilige digitale toegang nu en in de toekomst goed geregeld is.
Informeren van patiënten
Al twaalf miljoen Nederlanders maken gebruik van de DigiD-app. Zo’n acht miljoen doen dat op het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’. Een deel van de patiënten kan dus al veiliger inloggen. Voor de patiëntengroep die nog niet inlogt met DigiD-sub of bijvoorbeeld geen DigiD-app heeft, is het belangrijk dat zij geïnformeerd worden over deze veiligere manier van inloggen en ondersteuning krijgen.
Communicatietoolkit DigiD voor patiënten
De patiënt kan in de toekomst bij alle zorgaanbieders kiezen uit landelijke inlogmethoden met een hoger betrouwbaarheidsniveau. Bijvoorbeeld met de DigiD app waaraan een controle van zijn identiteitsbewijs is toegevoegd (ID-check). Het is belangrijk om patiënten voor te bereiden op deze nieuwe, meer betrouwbare manier van inloggen. In de toolkit vind je verschillende middelen om patiënten te informeren.
Samen optrekken bij het voldoen aan de Wdo
Er worden steeds meer vormen van e-health gebruikt door zorgaanbieders. In het zorgveld horen we daarom positieve geluiden over de Wet digitale overheid: het is weer een stap dichter bij veilige, digitale dienstverlening in de zorg. De vertegenwoordiging van zorgaanbieders roept op: laten we samen optrekken bij het inregelen van veilige, digitale toegang! Samen leren en samen doen is belangrijk: zowel als zorgorganisaties, maar ook als leveranciers van informatiesystemen in de zorg.
Kijk op Amigo!
Amigo biedt handvatten om aan de slag te gaan met de implementatie van veilige digitale toegang. Je treft er praktijk- en ervaringsverhalen en publicaties van het programma Digitale Toegang. Bijvoorbeeld de podcast aflevering ‘Wat is een goed digitaal slot?’, de communicatietoolkit DigiD en de beslisboom betrouwbaarheidsniveaus.
Heb jij vragen over de Wet digitale overheid of wil je aan ons laten weten wat jij nodig hebt om te voldoen aan de Wet digitale overheid? Neem contact op via ons e-mailadres.