Skip to the main content

Kennisplatform Amigo! van Nictiz uitgebreid met Digitale Toegang in de zorg

Uitwisseling van privacygevoelige gegevens neemt een steeds grotere vlucht binnen de zorg. Aan het veilig kunnen inloggen om bij die gegevens te komen, stelt de overheid dan ook hoge eisen. Mede daarom treedt naar verwachting binnenkort de Wet digitale overheid (Wdo) in werking. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze hun data op een veilige, betrouwbare manier moeten ontsluiten en alle door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren. Met de toevoeging van het programma Digitale Toegang biedt kennisplatform Amigo! vanaf nu ondersteuning aan zorginstellingen en leveranciers die hiermee aan de slag gaan.

Amigo! biedt handvatten om aan de slag te gaan met de implementatie van veilige digitale toegang. Zo kun je hier een kijkje nemen voor praktijk- en ervaringsverhalen en publicaties uit het programma Digitale Toegang. Bijvoorbeeld de handreiking digitaal machtigen met een overzicht van aanbevelingen en overwegingen die richting kunnen geven aan deze keuzes. Of de roadmap ToegangVerleningService (TVS), de oplossingsrichting voor de vernieuwing van de UZI-middelen en de beslisboom betrouwbaarheidsniveaus waarmee je kunt onderzoeken aan welk betrouwbaarheidsniveau je moet voldoen en wat daarvoor beschikbaar is.

Nuttig voor bestaande én nieuwe gebruikers

Als je nog aan het begin staat met het inrichten van veilige digitale toegang, dan is Amigo! jouw ideale startpunt. Maar ook als je al een eind op weg bent, is een regelmatig bezoek aan dit platform een goed idee. Je leert nieuwe inzichten en ervaringen kennen die vaak inspirerend kunnen werken en daarbij: de digitale informatievoorziening in de zorg is dynamisch. Er dienen zich telkens nieuwe ontwikkelingen aan.

Voor Digitale Toegang zijn dat momenteel bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom de voorziening van ouderlijk gezag. Bij zorgverleners die van deze functionaliteit gebruikmaken, kunnen ouders inloggen met hun eigen DigiD. Daarna krijgen ze de keuze of zij toegang willen tot hun eigen dossier of dat van hun kind. Vervolgens vindt een geautomatiseerde controle plaats in de Basisregistratie Personen (BRP) of inderdaad sprake is van (ouderlijk) gezag. Het Maastricht UMC+ beproeft dit momenteel in samenwerking met het ministerie van VWS.

Nictiz informeert de zorg

Via programma Digitale Toegang informeert en adviseert Nictiz zorgaanbieders en softwareleveranciers over bijvoorbeeld de Wet digitale overheid (Wdo); de ToegangVerleningService (TVS); digitaal machtigen; herziening UZI (inlog door zorgprofessionals) en eIDAS (inlog voor Europeanen). Nictiz schakelt tussen enerzijds de zorgaanbieders en ICT-leveranciers en anderzijds het ministerie van VWS. Opmerkingen en suggesties vanuit de praktijk wat betreft haalbaarheid, implementatie en knelpunten koppelen wij terug aan het ministerie van VWS. Het ministerie kan daarmee dan rekening houden bij beleidsvorming.

Over Amigo!

Amigo!, het kennisplatform voor implementatieondersteuning van Nictiz, ondersteunt zorgaanbieders bij het realiseren van diverse digitale gegevensuitwisselingen. Amigo! bevatte onder andere al ondersteuning voor de informatiestandaarden Acute Zorg en eOverdracht. Ook het programma Registratie aan de bron is onderdeel van het kennisplatform en daar is nu Digitale Toegang bijgekomen.

Aan de slag

Wil jij ook aan de slag met veilige digitale toegang voor jouw organisatie? Of doe je dat al, maar wil je kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn? Ga dan naar Amigo! Heb je vragen, neem dan contact op met onze expert Bob van Os via onderstaande knop.

Onze expert

Bob van Os is programmanager bij Nictiz

Bob van Os

Bob van Os

Programmamanager

Digitale Toegang in de zorg

Bekijk profiel
Go to top

Volg ons