Skip to the main content

E-consult biedt meerwaarde voor huisarts en patiënt

Het e-consult heeft meerwaarde voor zowel huisartsenpraktijken als voor patiënten. Bij 62% van de huisartsenpraktijken is het inmiddels mogelijk om een e-consult te doen. Het daadwerkelijke gebruik van het e-consult is echter nog niet zo hoog. Om huisartsen op weg te helpen en deze kansrijke e-health-toepassing een impuls te geven hebben LHV, NHG en Nictiz een interactief handboek voor huisartsenpraktijken ontwikkeld: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’ Dit handboek wordt vandaag overhandigd aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS.

 

De digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, is volop in ontwikkeling. Toch blijft het gebruik van de mogelijkheden, zoals het e-consult achter. Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd (en kennis) niet om patiënten op deze mogelijkheden te wijzen. ‘E-consult, hoe regelen we dat?! Handboek voor huisartsenpraktijken’ speelt hierop in.

Interactief en praktisch

Voor elke fase, van oriëntatie tot implementatie, biedt het interactieve handboek praktische informatie. Het handboek bevat onder andere:

  • antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten;
  • informatie over declaratiemogelijkheden;
  • argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes;
  • tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult;
  • een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.

Eerlijke verhalen en waardevolle ervaringen

In het handboek zijn zo veel mogelijk ervaringen, ideeën en tips van huisartsen, praktijkmanagers en patiënten opgenomen. Ongeveer 45 huisartsenpraktijken en tien patiënten hebben een bijdrage geleverd en hun eigen ervaringen gedeeld. Zij kunnen als geen ander vertellen wat wél en wat niet werkt in de praktijk, zodat anderen van deze ervaringen kunnen leren.

Huisartsen aan zet

De belangrijkste les van deze praktijken is dat het initiatief bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland.

Meer informatie

Download de versie voor pc (n.b. geoptimaliseerd voor gebruik
Adobe (Acrobat) Reader op Mac en PC) of de mobiele versie van het handboek.

Dit handboek is een uitgave van de LHV, het NHG en Nictiz. Het handboek is het resultaat van de Actieagenda e-consult bij de huisarts en intensief overleg met stakeholders. Ook zijn er recent Kamervragen gesteld over het e-mailconsult.

Voor meer informatie en vragen over het handboek, kunt u contact opnemen met Marinka de Jong, programmamanager Patiëntparticipatie en eHealth, Nictiz via jong@nictiz.nl.

 

 

 

Ga naar boven

Volg ons