Skip to the main content

Gebruik digitale medicatiecontrole ouderenzorg groeit, maar blijft achter bij noodzaak

​​Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt een digitale oplossing voor medicatiecontrole noodzakelijk. In de praktijk gebruikt slechts 22% van deze zorgverleners deze digitale oplossing. Dit blijkt uit een voorpublicatie van de jaarlijkse eHealth-monitor van Nictiz en het NIVEL.

Digitale medicatiecontrole maakt een dubbele medicatiecontrole makkelijker. Het stelt de verpleegkundige en de verzorgende in de wijk in staat om flexibeler en veiliger te werken. Digitale dubbele medicatiecontrole maakt het voor hen mogelijk om overal waar ze op dat moment zijn hun collega te helpen bij medicatiecontrole voor een cliënt.

‘​Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland (V&VN)  is positief over het gebruik van digitale dubbele medicatiecontrole. Het is niet alleen een efficiënte, maar ook een veilige manier van werken voor verpleegkundigen en verzorgenden. Door dubbele medicatiecontrole wordt de patiëntveiligheid vergroot en de kans op fouten bij de medicatie verkleint.’

Zorgverleners staan positief tegenover gebruik e-health

Naast digitale oplossingen, zoals de digitale medicijncontrole, geven verpleegkundigen en verzorgenden ook aan e-health te willen inzetten bij digitale afstemming van zorg, en voor zorg op afstand. Uit het onderzoek blijkt echter ook hier dat het daadwerkelijke gebruik van e-health in de praktijk achterblijft bij de noodzaak ervan.

‘Naast digitale medicatiecontrole ziet ActiZ​ het beschikbaar hebben van een digitale toedienlijst als een waardevolle toepassing bij het veilig toedienen van medicatie door verpleegkundigen en verzorgenden. Het vergt wel dat randvoorwaarden op orde zijn, zoals standaardisatie en koppeling tussen systemen van zorgorganisatie, apothekers en artsen.’

Kansen voor e-health in ouderenzorg

Het grote verschil tussen gebruik van e-health en de wens om het in te zetten, geeft aan dat een flinke groei van e-health mogelijk is in de ouderenzorg. Verder onderzoek kan uitwijzen waarom gebruik achterblijft, welke belemmeringen daarin een rol spelen en hoe het gebruik verder gestimuleerd kan worden.

Bekijk de volledige resultaten van dit onderzoek in de factsheet.

Go to top

Volg ons