Skip to the main content

‘Ik ben er best trots op dat ik hier een stukje aan mag bijdragen’

Tim Schüller is informatieanalist binnen het programma Medicatieoverdracht.

Wat is het doel van het programma Medicatieoverdracht?
“We proberen met het programma de medicatieveiligheid in Nederland te verbeteren. Op dit moment hebben zorgverleners niet altijd een compleet medicatieoverzicht van al hun patiënten. Daardoor kunnen ze fouten maken, bijvoorbeeld een medicijn voorschrijven dat niet samen kan met een ander medicijn dat de patiënt al gebruikt. Als wij klaar zijn hebben alle zorgverleners en patiënten in Nederland met een druk op de knop een actueel en compleet overzicht van de medicatiegegevens.”

Waarom hebben we dat nu nog niet?
“Zorgorganisaties gebruiken veel verschillende softwaresystemen die allemaal op verschillende manieren gegevens opslaan. Daardoor kunnen ze moeilijk informatie met elkaar uitwisselen.”

Wat is jouw rol binnen het programma?
“Ik ben informatieanalist en werk aan de informatiestandaard Medicatieproces 9. Daarin leggen we de afspraken met zorgaanbieders en softwareleveranciers vast over welke informatie er precies wordt uitgewisseld. Alle softwareleveranciers passen hun software aan op basis van de informatiestandaard. Daardoor wordt het mogelijk om informatie tussen de softwaresystemen uit te wisselen.”

Wat is er al gebeurd?
“We brengen het nu van de theorie naar de praktijk. Een aantal softwareleveranciers is de informatiestandaard aan het inbouwen en testen, ook in de praktijk, in de Kickstart Medicatieoverdracht. Met hun ervaringen maken we de informatiestandaard steeds beter.”

Waarom werk jij voor het programma Medicatieoverdracht?
“Ik denk dat we bij het programma Medicatieoverdracht echt iets bijdragen aan het verbeteren van de medicatieveiligheid. Door het maken van deze informatiestandaard belanden straks minder mensen in het ziekenhuis door een medicatie-incident. Ik ben er best trots op dat ik daar een stukje aan mag bijdragen.”

In het programma Medicatieoverdracht werken negen zorgsectoren (ziekenhuizen, ggz, gehandicaptenzorg, openbare farmacie, vvt, huisartsenzorg, publieke zorg, trombosezorg), de sector patiënt/cliënt, VWS, Nictiz, VZVZ en ZN samen. Lees hier meer over het programma.

Blijf op de hoogte!
Uiteindelijk krijgen bijna alle zorgorganisaties in Nederland te maken met digitale overdracht van medicatiegegevens. Blijf op de hoogte zodat je op tijd weet wat er voor jouw organisatie gaat veranderen en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het programma op LinkedIn.

Dit artikel is eerder verschenen op www.samenvoormedicatieoverdracht.nl

Go to top

Volg ons