Een groot deel van de medicatieoverzichten in de gezondheidszorg is onvolledig. Dat blijkt uit een zorgbrede nulmeting uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS. Zorgverleners geven aan regelmatig te werken met incomplete of onjuiste medicatielijsten. Dit brengt risico’s met zich mee voor de medicatieveiligheid van zorggebruikers.
Onbedoelde medicatiediscrepanties komen vaak voor
De nulmeting, uitgevoerd door Nivel, UMCG, MUMC+ en andere consortiumpartijen, laat zien dat onbedoelde medicatiediscrepanties (OMD’s) veel voorkomen. Dit zijn afwijkingen tussen wat een patiënt daadwerkelijk gebruikt en wat er in het medicatieoverzicht van de zorgverlener staat.
Bij poliklinieken, huisartsen en apotheken werd bij 44% tot zelfs 90% van de patiënten minstens één OMD vastgesteld. In ziekenhuizen is het beeld iets beter: bij opname en ontslag zijn de percentages 9% en 14%. Dit komt mede door medicatieverificaties die daar structureel plaatsvinden, vaak door apothekersassistenten. Zij checken de gegevens actief met de patiënt en andere zorgverleners.
Belang van goede en gestandaardiseerde medicatieoverdracht
Deze uitkomsten benadrukken hoe belangrijk het is dat medicatiegegevens betrouwbaar, volledig en actueel worden uitgewisseld. Een goed medicatieoverzicht voorkomt niet alleen medicatie-incidenten, maar vermindert ook administratieve lasten voor zorgverleners.
In het landelijke programma Medicatieoverdracht werken partijen uit de gezondheidszorg samen aan een gestandaardiseerde overdracht van medicatiegegevens. De verwachting is dat de implementatie leidt tot minder onbedoelde verschillen in medicatieoverzichten. In een vervolgmeting wordt onderzocht wat het effect is van deze implementatie.
Wil je meer weten?
Informatiestandaard Medicatieproces 9 ondersteunt veilige overdracht
Om medicatiegegevens betrouwbaar en overzichtelijk uit te kunnen wisselen, is standaardisatie nodig. De informatiestandaard Medicatieproces 9 ondersteunt dit door het volledige medicatieproces in vier stappen vast te leggen: voorschrijven, verstrekken, toedienen en gebruik. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen therapie en logistiek. Dit maakt het onder andere mogelijk om de verstrekking van medicatie goed digitaal vast te leggen en te delen tussen zorgverleners en met de patiënt. Zo ontstaat beter inzicht in de actuele medicatie en wordt medicatieveiligheid bevorderd.
Meer lezen? Bekijk het originele nieuwsbericht en het bijbehorende onderzoeksrapport op samenvoormedicatieoverdracht.nl.