Om een patiënt veilig en snel te behandelen, is het essentieel dat laboratoriumresultaten snel beschikbaar en eenduidig zijn. Hiervoor is een goed beheerde Nederlandse Labcodeset onmisbaar. Zorgverleners en onderzoekers kunnen elkaar met deze codeset begrijpen en zij kunnen de gegevens in hun informatiesystemen verwerken tot betekenisvolle informatie. Het is dan ook goed nieuws dat het Informatieberaad Zorg de Nederlandse Labcodeset erkent als een belangrijke bouwsteen voor informatie-uitwisseling in het zorgstelsel. De beheerorganisaties (NVKC, NVMM, Nictiz en het RIVM), tekenden op dinsdag 19 februari 2019 de overeenkomst.
Nederlandse Labcodeset
De Nederlandse Labcodeset bevat laboratoriumcodes die primair bedoeld zijn voor de communicatie (digitale uitwisseling van gegevens) tussen laboratoriumspecialisten, zorgverleners, onderzoekers en epidemiologen van instellingen voor de volksgezondheid in Nederland en mogelijk ook daarbuiten. Het gaat om codes voor bijvoorbeeld bloed, hemoglobine, vitale kenmerken, infecties, micro-organismen of resistentiepatronen. Met de Nederlandse Labcodeset wordt het mogelijk om aanvragen en uitslagen van laboratoriumonderzoek in Nederland eenduidig uit te wisselen.
Versnelde gegevensuitwisseling in bestrijding antibioticaresistentie
Nederland is koploper in het tegengaan en bestrijden van antibioticaresistentie. Onlangs kwam in het nieuws dat Nederland de antibioticaresistentie onder controle heeft. Om deze positie te behouden en ons te wapenen tegen de snelle opkomst van antibioticaresistentie in andere landen, investeerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanzienlijk in een verbeterde en versnelde uitwisseling van de gegevens. De NVMM (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie), expertisecentrum e-health Nictiz en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ontwikkelden hiervoor Eenheid van Taal in antibioticaresistentie, directe informatie-uitwisseling met een gestandaardiseerde set van labcodes op basis van de Nederlandse Labcodeset. Antibioticaresistentie is het eerste onderdeel waarbij structureel gebruik gemaakt wordt van de Nederlandse Labcodeset. Wanneer eind 2020 alle laboratoria zijn aangesloten, ontstaan ook mogelijkheden om op andere terreinen gebruik te maken van de Nederlandse Labcodeset. Zoals voor de aanvragen van huisartsen of voor het uitbesteden van onderzoek aan andere labs.
Meer informatie
De beheersorganisatie van de Nederlandse Labcodeset bestaat uit vier organisaties. Meer informatie is te vinden via de websites van deze organisaties.
- De NVKC (Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde) en NVMM zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
- Nictiz, ondersteunt het beheer vanuit hun terminologiecentrum.
- Het RIVM ondersteunt het beheer en het gebruik van de Nederlandse Labcodeset vanuit het belang voor de volksgezondheid.