Skip to the main content

Kickstart Medicatieoverdracht: zorgverleners voor het eerst aan de knoppen

Zorgverleners testten deze week voor de eerste keer de aangepaste zorginformatiesystemen die ontwikkeld worden binnen de Kickstart Medicatieoverdracht. Een nieuwe mijlpaal op weg naar een actueel en compleet medicatieoverzicht. 

Zorgverleners hebben een actueel en volledig medicatieoverzicht van hun patiënt of cliënt nodig om goede en veilige zorg te leveren. Om dat te realiseren, moeten de informatiesystemen van zorgorganisaties medicatiegegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Sinds oktober 2022 beproeven 13 zorgaanbieders, 8 leveranciers van 10 zorginformatiesystemen en 3 leveranciers van PGO’s (Persoonlijke Gezondheidsomgevingen) de uitwisseling van medicatiegegevens binnen de Kickstart Medicatieoverdracht*. Dit gebeurt in twee regio’s: in Friesland onder aanvoering van RSO GERRIT, en in Rijnmond met RSO RijnmondNet.  

Acht testpatiënten

Elke maand komen de deelnemende softwareleveranciers fysiek bij elkaar om het uitwisselen van medicatie-informatie tussen de verschillende systemen te testen. Inmiddels zijn bijna alle softwareleveranciers zover dat het uitwisselen van berichten voor de stap ‘voorschrijven’ is ingebouwd (bekijk hier alle stappen). Deze week was het moment aangebroken dat zorgverleners voor de eerste keer met de aangepaste systemen gingen werken. In een testsituatie weliswaar.  

Testcoördinator van de Kickstart Loanne Kliphuis legt uit hoe de testdagen verliepen. “In de voorbereiding hebben we testscenario’s gemaakt met een patiëntreis als basis. Tijdens de testdagen hadden we in totaal acht ‘patiënten’, herkenbaar aan gele hesjes, die van zorgaanbieder naar zorgvaanbieder liepen. De zorgverlener zat zelf achter de computer, met de leverancier ernaast. Hij of zij ging bijvoorbeeld proberen om een medicijn voor te schrijven en te verzenden naar de apotheek, of inzicht te krijgen in de voorschriften van andere zorgverleners en die te stoppen.”

Duidelijk en werkbaar

Waar letten de zorgverleners op tijdens het testen? Loanne: “De zorgverleners keken vooral naar hoe het systeem functioneert. Zijn de schermen duidelijk en werkbaar? En zie je de juiste informatie? Ook keken ze of de eisen die de sectoren samen hebben geformuleerd goed zijn ingebouwd. Bijvoorbeeld of het systeem waarin medicatie wordt gestopt automatisch een bericht stuurt naar de originele voorschrijver.” 

Op beide dagen waren naast de zorgverleners en softwareleveranciers ook specialisten van Nictiz, VZVZ en de coördinerende RSO’s aanwezig om bij problemen meteen te kunnen helpen. Loanne: “Iedereen was heel gefocust en bevlogen bezig met het testen. Dat was mooi om te zien”. “Het was een intensieve dag waarop we mooie stappen hebben gezet dankzij het uitwisselen van kennis tussen sectoren, leveranciers en andere betrokkenen”, voegt Michiel Duyvendak, ziekenhuisapotheker in ziekenhuis Antonius Sneek, daaraan toe.  

Natuurlijk zijn er testbevindingen: dingen die anders en beter moeten. Volgende maand zijn er weer testen met zorgverleners. Dan zijn de testbevindingen verwerkt en zijn de softwareleveranciers weer een stap verder met ontwikkelen.  

*De softwareleveranciers die meedoen aan de Kickstart Medicatieoverdracht zijn ASolutions, CareConnections, CGM, Chipsoft, FarMedvisie, Dedalus, Medimo, Medxprt, SmartMed, Quli, Zorgdoc.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op: https://www.samenvoormedicatieoverdracht.nl/nieuws/kickstart-mo-zorgverleners-aan-de-knoppen

 

Go to top

Volg ons