Bij nieuwe medicijnen moet men soms drie maanden wachten voordat deze terug te vinden zijn in de codelijsten van een informatiesysteem. Mede om dit te verbeteren publiceert Nictiz in plaats van tweemaal per jaar vanaf september 2024 elke maand de Nederlandse SNOMED-editie (behalve in juli en december). De publicatie vindt steeds plaats op de laatste dag van de maand. In de september-editie kun je meerdere nieuwe effectiveTimes aantreffen uit de periode april – september. Houd hier rekening mee als je een delta-versie wil maken uit de releasebestanden.
Waarom maandelijks publiceren?
De zorg is constant in ontwikkeling: er komen steeds nieuwe ziekteverwekkers, medicijnen, behandelingen en inzichten bij. Met een publicatiefrequentie van tweemaal per jaar is de gemiddelde wachttijd voor nieuwe codes meer dan drie maanden. Met het toenemende belang van Eenheid van Taal vormt die wachttijd een steeds groter obstakel. Met een maandelijkse publicatie kan Nictiz de gemiddelde wachttijd verkorten tot 1-2 maanden. Zo kunnen nieuwe ontwikkelingen sneller volgens Eenheid van Taal worden vastgelegd.
Voorbereidingen en kwaliteitsborging
Ter voorbereiding is Nictiz in juli 2024 gestart met de interne tests (internal releases). Hierbij worden release-bestanden geproduceerd maar niet gedistribueerd naar licentiehouders. Deze interne testen zijn essentieel om het proces te toetsen.
Let op: wijzigingen in effectiveTime in release-formaat
Deze internal releases hebben echter gevolgen voor de RF2-bestanden, de gestandaardiseerde bestanden om termen en hun relaties in de SNOMED-terminologie op uniforme manier te publiceren. Nu is het zo dat alle gewijzigde Nederlandse concepten, beschrijvingen en relaties de effectiveTime van september (2024) hebben. Maar een concept dat in de interne juli-editie al geëxporteerd wordt, krijgt een effectiveTime van 31 juli 2024 – en houdt die, ook in de september-release. In de september-editie kun je dus meerdere effectiveTimes aantreffen uit de periode tussen april en september 2024. Wie een delta-versie wil maken uit de releasebestanden, dient hier rekening mee te houden.
Voor internationale concepten, beschrijvingen en relaties geldt dit al sinds 2022, ook in de Nederlandse editie. Onze verwachting is daarom dat import-functies geen problemen zullen ondervinden van de wijziging. Wel raden wij leveranciers aan om deze aanname te controleren. Andere gebruikers raden wij aan om alert te zijn op problemen.