Skip to the main content

Mijlpaal bereikt in landelijke uitwisseling beelden en verslagen

Kennis Nictiz ingezet voor versnelde DVDexit

Om na de coronacrisis niet terug te vallen op de DVD en USB-stick en het tijdelijke COVID-19 portaal (noodoplossing) heeft Twiin besloten het traject voor een uitwisselingsportaal om landelijk beelden en verslagen geïntegreerd uit te wisselen, te versnellen. Zorginstellingen kunnen vanaf medio mei gebruik van maken van het Twiin-portaal waardoor de DVD en USB-stick definitief tot de verleden tijd behoren. Een mijlpaal binnen het programma Twiin met bijdrage van Nictiz vanuit haar expertise over gestandaardiseerde digitale informatie-uitwisseling.

Onder het adagium ‘De juiste informatie op de juiste plek op het juiste moment, voor zorgverlener en patiënt’ werken VZVZ, RSO Nederland, NVvR, Patiëntenfederatie Nederland, NFU, NVZ, Nictiz, Citrienfonds, FMS en ZN samen aan het landelijk beschikbaar maken van beelden en verslagen voor zorgverleners. Verenigd in Twiin werken zij aan een duurzame oplossing voor beeldbeschikbaarheid.

Nictiz heeft heel veel kennis in huis over wat er allemaal komt kijken bij digitale informatie-uitwisseling op landelijk niveau. Nictiz kent de zorgpartijen die hiervoor onmisbaar zijn, beheert de noodzakelijke bouwstenen voor betrouwbare en eenduidige gegevensuitwisseling (terminologie, zibs, Basisgegevensset Zorg (BgZ), informatiestandaarden) en participeert in grote landelijke programma’s als MedMij, Registratie aan de Bron, VIPP en Medicatieoverdracht. Onze kennis maakt dat Nictiz een waardevolle bijdrage levert aan Twiin. Nictiz participeert in de adviesraad Beeldbeschikbaarheid, in de expertgroep Afsprakenstelsel en Architectuur (A&A) en in de klankbordgroep A&A.

Twiin-portaal
De noodoplossing van Philips is niet toekomstbestendig en daarom is besloten tot versnelde implementatie van het DVDexit-portaal binnen het programma Twiin. Alphatron Medical is inmiddels geselecteerd om een Twiin-portaal aan te bieden voor het landelijk uitwisselen van beelden en verslagen. Binnenkort zal de naam van het Twiin-portaal bekend gemaakt worden zodat hij zichtbaar is in de werkomgeving van de zorgverlener.

Meer informatie
Wilt u meer weten over onze bijdrage aan Twiin, neem dan contact op met Gerda Meijboom (meijboom@nictiz.nl) of Quintus Bosman (bosman@nictiz.nl). Op de website van Twiin vindt u meer informatie over het Twiin-portaal.

 

Ga naar boven

Volg ons