Skip to the main content

Nederlandse Labcodeset: derde versie beschikbaar

Na een eerste versie in mei 2020 en een tweede in oktober 2020, publiceert Nictiz deze week de derde versie 3 van de Nederlandse Labcodeset. Met ruim 100 nieuwe bepalingen wordt het totale aantal gecodeerde laboratoriumbepalingen in de set uitgebreid naar 5.887.

De Nederlandse Labcodeset maakt het mogelijk aanvragen en uitslagen van laboratoriumonderzoeken uniform uit te wisselen. Met de labcodes kunnen laboratoriumspecialisten elkaar beter begrijpen en gegevens in hun informatiesystemen verwerken tot betekenisvolle informatie. Dit komt onder andere het hergebruik van gegevens en de efficiëntie ten goede.

De Nederlandse Labcodeset is bedoeld voor gebruik in alle klinische laboratoria en wordt inhoudelijk beheerd door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM). Functioneel en publicaties zijn in handen van Nictiz. Meer weten? Voor meer informatie kun je terecht op de pagina van de Nederlandse Labcodeset.

LOINC

De bepalingen in de labcodeset zijn gecodeerd met LOINC-concepten. Deze zijn verrijkt met door professionals vastgestelde Nederlandse vertalingen, voorkeurseenheden conform de UCUM-notatie voor kwantitatieve bepalingen en SNOMED-uitkomstlijsten voor kwalitatieve uitkomsten. Om als laboratorium de Nederlandse Labcodeset in gebruik te nemen, is er een eenmalige mapping of overstap nodig van de eigen testcodes naar LOINC-codes.

SNOMED-licentie benodigd

De Nederlandse Labcodeset heeft is een door het ministerie van VWS erkende essentiële zib (zorginformatiebouwsteen). Je kunt de Nederlandse Labcodeset verkennen in onze browser en in deze lijst. Om de labcodeset te downloaden en te gebruiken, heb je een SNOMED-licentie nodig. Kijk op voor meer informatie bij SNOMED licenties en downloads.

Ga naar boven

Volg ons