Skip to the main content

Nictiz publiceert Laboratoriumuitwisseling 3.0.0 bèta.2

Tweede bèta-versie informatiestandaard nu beschikbaar met nieuw resultaatbericht

Na de release van de eerste bèta-versie in november 2022, publiceert Nictiz nu een tweede bèta-versie van de informatiestandaard Laboratoriumuitwisseling. Nieuw aan deze versie is de toevoeging van het resultaatbericht dat van het laboratorium naar de aanvrager, zoals een zorgverlener of onderzoeker gaat. Dit bericht zorgt onder andere voor een betere ondersteuning van zorgverleners bij het stellen van een diagnose en bij medicatiebewaking.

Het resultaatbericht vervangt onder andere het huidige EDIFACT-bericht en bevat meer terminologiestelsels zoals de Nederlandse Labcodeset. Daarmee is de inhoud nog meer gestandaardiseerd en sluit het beter aan op de praktijk. Daarbij is deze versie afgestemd met zowel experts als leveranciers. En omdat deze versie in FHIR R4 wordt gepubliceerd, voldoet deze aan de afspraken en eisen in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en daarmee toekomstbestendig. Met deze publicatie leveren we een functioneel ontwerp en technisch ontwerp op. Dit zodat deze in de kernteams van het programma Medicatieoverdracht besproken kunnen worden.

Vervolgversie najaar 2023

In het najaar van 2023 publiceren we een vervolgversie. Daarmee leveren we ook het bijhorende test- en kwalificatiemateriaal op. Het bericht sluit zoveel mogelijk aan op de richtlijnen die Europa stelt op basis van de European Health Data Space (EHDS). Wijzigingen aan de EHDS die de komende maanden worden doorgevoerd, worden dan ook zo veel mogelijk in de vervolgversie aangepast.

Werk jij met de informatiestandaard of heb je op andere wijze te maken met het resultaatbericht, dan nodigen we je uit een kritische blik te werpen op deze bèta-versie. Heb je op- of aanmerkingen of feedback mail deze dan aan lab@nictiz.nl.

De informatiestandaard Labuitwisseling is door Nictiz met andere partijen ontwikkeld en bestaat uit de berichten Lab2lab, Lab2patiënt, Lab2zorg en Lab2publichealth. Laboratoriumgegevens worden op een uniforme wijze digitaal uitgewisseld, zodat zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers de gegevens eenduidig interpreteren. Lees meer over laboratoriumuitwisseling.

 

Go to top

Volg ons