SNOMED, het wereldwijde terminologiestelsel gebruikt door zorgprofessionals, is weer verbeterd en uitgebreid. Zo zijn we weer een stap verder in de realisatie van Eenheid van Taal: het principe dat zorgverleners, patiënten en computers uitgaan van dezelfde betekenis van een medisch begrip.
Met deze uitbreiding beschikken zorgverleners over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. SNOMED biedt hen zo de mogelijkheid bij te blijven met de internationale ontwikkelingen rondom (de creatie van) medische begrippen en de registratie hiervan.
Wat is er nieuw?
In september 2022 is het release-formaat van de SNOMED-release aangepast. Hoewel dit is medegedeeld via de releasenotes, was de impact van het in gebruik nemen van patiëntvriendelijke termen via de Nationale TerminologieServer (NTS) op de gebruikers niet duidelijk genoeg omschreven. Omdat dit het afgelopen jaar vragen opriep, is de handleiding van de NTS bijgewerkt. Daarin staat de huidige werkwijze om patiëntvriendelijke termen op te halen uitgebreid beschreven.
Wat is er nieuw?
Nieuw in deze versie is onder andere de referentieset met GGZ-diagnosen. Dit zijn SNOMED-concepten die afkomstig zijn uit de GGZ Diagnoselijst. Deze is opgesteld door Nederlandse ggz en zal dienen als waardenlijst in de zib Probleem.
In de Nederlandse extensie zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:
- 147 nieuwe concepten toegevoegd;
- 3.184 nieuwe vertalingen toegevoegd en
- 89 concepten gedeactiveerd.
In de Nederlandse editie (de internationale editie plus de Nederlandse extensie) zijn 379.548 actieve concepten toegevoegd, waarvan er 280.618 zijn vertaald naar het Nederlands.
Nictiz en SNOMED
In Nederland is het beheer van SNOMED in handen van Nictiz. Daartoe is het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht. Hier zijn het licentiebeheer, ondersteuning aan ICT-leveranciers en uitbrengen van nieuwe releases van SNOMED ondergebracht. Met de Nationale Terminologieserver biedt Nictiz een gebruiksvriendelijke methode om toegang te krijgen tot deze nieuwste SNOMED-editie in het FHIR R4-formaat. Het gebruik ervan is gratis. Meer informatie kun je vinden op de Nictiz website en Github.com. Hoe je aan een licentie komt, lees je hier.
Meer weten?
Als je vragen hebt over het topic, dan kun je sinds kort je vraag stellen via de Nictiz Servicedesk . De servicedesk is het nieuwe centrale loket voor alle vragen, bevindingen en verzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld terminologie. Stel je vraag en vul als onderwerp in: SNOMED. Wist je ook dat Nictiz regelmatig deze training aanbiedt? Dit als goede aanvulling op je kennis en kunde op het gebied van SNOMED.