Skip to the main content

Online inzage hoe regel ik dat?!

Veel Nederlanders zouden graag online inzage in hun medische gegevens willen hebben. De eHealth-monitor van Nictiz en het NIVEL geeft aan dat ruim twee op de vijf zorggebruikers via internet inzage in het eigen dossier wil. Uit onderzoek van Nictiz blijkt dat inmiddels een op de vier ziekenhuizen een portaal heeft waarmee inzage in medische gegevens mogelijk is. Patiënten krijgen zo sneller en makkelijker informatie over bijvoorbeeld uitslagen van onderzoeken. Voor hun zorgverlener is dat soms even wennen. Het invoeren van dossierinzage is dan ook zeer zeker niet alleen een technisch project. Het gaat hier om een uitdagend veranderproces.

De komende jaren is een versnelling te verwachten als het gaat om online dossierinzage. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het VIPP-programma aangekondigd: het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional. Eén van de doelen is dat ieder ziekenhuis op 31 december 2019 een beveiligd patiëntportaal heeft en/of een link naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving “waarin de zorginstelling gestandaardiseerd medische gegevens voor de patiënt kan uploaden”.

Werk aan de winkel dus voor zorgorganisaties. Dan helpt het om handvatten en aanknopingspunten te hebben; om te weten hoe en waar je kunt beginnen, wat je te wachten staat, wat je beslist moet doen en wat je wellicht beter kunt laten. Drie ziekenhuizen en een GGZ-instelling die al ervaring hebben opgedaan met de opzet en uitrol van online inzage delen graag hun ervaringen met collega-zorginstellingen.

Doelstelling

Om zorginstellingen te helpen bij het invoeren van dossierinzage en hen te laten profiteren van de ervaringen van de koplopers, organiseert Nictiz in samenwerking met het UMC Utrecht een kennismiddag over online inzage. Het UMC Utrecht, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Ziekenhuis St Jansdal en GGZ-instelling Lentis delen hun praktijkverhalen en geven inzicht in de ‘lessons learned’. Hierbij staan de veranderkundige uitdagingen centraal.

Tot slot organiseren wij een aantal verdiepingssessies waarin u het verhaal hoort van patiënten, zorgverleners en projectleiders en kunt discussiëren over de mate waarin medische gegevens toegankelijk worden gemaakt voor patiënten.

Voor wie is de kennismiddag

De kennismiddag is met name bedoeld voor medewerkers van zorgorganisaties, zoals project- en programmaleiders, zorgverleners en beleidsmedewerkers op het gebied van portalen en eHealth. Introducées zijn ook welkom; denk hierbij aan een patiënt, een bestuurder of leverancier.​​​

Locatie en datum

15 december 2016, ontvangst vanaf 12.15 uur in het Auditorium van het Q-gebouw.

​Universitair Medisch Centrum Utrecht
Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht

Digitaal kennismagazine

​De inhoud van de bijeenkomst zal worden gebundeld in een digitaal kennismagazine. In 2017 zullen wij een extra bijeenkomst ‘Online Inzage, hoe regel ik dat?!’ organiseren.

​Meer informatie

Bekijk de film van het UMC Utrecht over de ervaringen met hun portaal. Hierin worden in een notendop de belangrijkste aandachtspunten voor het veranderproces geschetst.

Word lid van de LinkedIn groep​ ‘Kennisbijeenkomst patiëntenportaal’ voor informatiefilms, artikelen en een landelijk netwerk.

Go to top

Volg ons