Skip to the main content

Patient en zorgverlener, partners in eHealth

Uit de eHealth-monitor 2016​ blijkt dat patiënten niet altijd weten welke eHealth-diensten door hun zorgverleners worden aangeboden. De onderzoeke​rs adviseren dan ook dat zorgverleners patiënten actiever gaan stimuleren tot het gebruik van online diensten. Waarom zou een zorgverlener die moeite doen? Welke meerwaarde heeft eHealth voor de manier waarop zorgverleners zorg leveren?

​Partners in eHealth

In het kennismagazine Patiënt en zorgverlener, partners in eHealth​ laten we met ervaringsverhalen van zorgverleners, experts en patiënten zien dat de inzet van eHealth om een partnerschap tussen zorgverlener en patiënt vraagt. Ook leest u hoe het eConsult, online inzage, digitale vragenlijsten en een persoonlijk gezondheidsomgeving gebruikt wordt in de p​raktijk en krijgt u praktische aanbevelingen als u zelf hiermee aan de slag wilt.

Zo vertelt huisarts Hanneke Smits-Pelser over de voorlichting richting patiënten over het eConsult. Janneke Tekstra, reumatologe bij het UMC Utrecht, is ervaringsdeskundig als het gaat om online inzage via een patiëntportaal. Zij gaat oa in op de impact van het portaal op het zorgproces. Judith van de Meerakker (algemeen bestuurslid Stichting Noonan Syndroom) geeft aan dat voor goed partnerschap het van groot belang is dat patiënten beschikken over medische gegevens en andere relevante informatie.

Aan de slag met eHealth?

Voor zorgverleners die met eHealth aan de slag willen of hun eHealth-diensten willen verbeteren, hebben wij antwoorden geformuleerd op zes relevante vragen die helpen met succesvol gebruik van eHealth:

  1. Weet ik wel echt wat patiënten willen? Waarop baseer ik dat?
  2. Hoe kan ik bijdragen aan succesvolle eHealth in mijn organisatie?
  3. Hoe zorg ik dat we eHealth vaker gaan benutten?
  4. Welke eHealth oplossing helpt zo wel de patiënt als mij in het verbeteren van het zorgproces, kost niet meer tijd en maakt het werk leuker?
  5. Hoe zorg ik ervoor dat ik de tien minuten van het consult met eHealth beter benut?
  6. Hoe kan ik patiënten coachen?

Ervaringen delen

Heeft u zelf ervaringen die u wilt delen of bent u op zoek naar meer informatie over eHealth door partnerschap? Laat het ons weten via patientparticipatie@nictiz.nl.

Ga naar boven

Volg ons