Rol van onder andere zibs, openEHR en HL7 FHIR in gezondheidsinformatiestelsel onder de loep genomen
In Nederland gelden zibs (zorginformatiebouwstenen) al geruime tijd als basis voor de standaardisatie van gezondheidsinformatie. Maar inmiddels worden in de zorg, zowel in Nederland als internationaal, ook diverse andere standaarden voor informatiemodellen gebruikt. De positie en waarde van deze standaarden is echter niet altijd helder. Om hier inzicht in te bieden en daarmee het zorginformatiestelsel te verbeteren, publiceert Nictiz vandaag de verkenning Standaarden voor informatiemodellen.
Deze verkenning beschrijft een aantal belangrijke veelgebruikte (internationale) standaarden voor informatiemodellen en analyseert de toepassing daarvan. Daarna volgt de duiding van hun huidige positie en waarde. De inzichten van de verkenning zijn het vertrekpunt voor een separaat advies waarmee Nictiz het toekomstbeeld en een transitiescenario voor het Nederlandse gezondheidsinformatiestelsel schetst. Dit als onderdeel van de zib-transitie.
Focus van de verkenning
Deze verkenning richt zich op standaarden voor informatiemodellen die men toepast binnen het gezondheidsinformatiestelsel, nationaal en internationaal. Standaarden die bedoeld zijn voor conceptuele of logische modellering van informatie. Daarom heeft Nictiz zich in deze verkenning gefocust op standaarden die hiervoor elementen bieden. Dit omdat hergebruik van zorginformatie en zib-compliance gebaat zijn bij samenhangende informatiemodellen, richtlijnen voor logische ontwerpen en een heldere positionering van zibs.
Waar zijn ze de verschillende standaarden voor bedoeld? Waarvoor zijn ze bij uitstek geschikt of juist minder geschikt? De Verkenning Standaarden voor informatiemodellen geeft onder andere antwoord op deze vragen. Deze verkenning is bovendien gebruikt als input voor het advies over het toekomstbeeld voor standaardisatie van informatiemodellen in het Nederlandse gezondheidsinformatiestelsel. De publicatie daarvan is hier te vinden. De verkenning kan ook als basis dienen bij het opstellen van afspraken en specificaties in je eigen omgeving of bij een lokaal of regionaal initiatief van gegevensuitwisseling.