De oorspronkelijke overgangsregeling van de Wet digitale overheid (Wdo) gaf tot nu toe ruimte om tijdelijk nog een lager niveau van inloggen te gebruiken. Deze periode zou aflopen op 1 juli 2025, maar wordt nu verlengd tot 1 juli 2028. Deze wijziging is door het ministerie van BZK aangekondigd via een internetconsultatie en betreft de regeling die bepaalt op welk betrouwbaarheidsniveau burgers moeten inloggen bij overheidsdiensten, waaronder ook de zorg. Daarbij geldt hoe gevoeliger de dienstverlening, hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau.
Wat betekent dit voor de zorg?
- Zorginstellingen hoeven hun digitale toegang nog niet per 1 juli 2025 te verhogen naar een hoger betrouwbaarheidsniveau (zoals ‘Substantieel’ of ‘Hoog’), maar hebben de tijd tot 1 juli 2028.
- Burgers behouden voorlopig toegang tot digitale zorgdiensten, ook als zij nog niet over een DigiD op een hoger niveau beschikken.
Betrouwbaarheidsniveaus
In de zorg wordt gewerkt met persoonsgevoelige gezondheidsinformatie waarvoor volgens de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) het hoogste betrouwbaarheidsniveau vereist is. Daarom streeft het ministerie van VWS voor de zorg om – indien mogelijk is- naar een hoger betrouwbaarheidsniveau te gaan. Een van de belangrijkste randvoorwaarden is de beschikbaarheid van de voorzieningen voor digitale vertegenwoordiging. Komende periode zullen het ministerie van VWS en Nictiz in samenwerking met het ministerie van BZK hier blijvend stappen in zetten. Voor meer informatie over het verlengen van de overgangstermijn in de Regeling betrouwbaarheidsniveaus authenticatie elektronische dienstverlening, kun je hier het nieuwsbericht raadplegen op Digitale Overheid.
Handreiking over betrouwbaarheidsniveaus
Voor dienstverleners die zich willen verdiepen in de betrouwbaarheidsniveaus, heeft Forum Standaardisatie afgelopen jaar een vernieuwde handreiking gepubliceerd. Deze Handreiking Betrouwbaarheidsniveaus helpt publieke dienstverleners bij het bepalen van het juiste betrouwbaarheidsniveau voor digitale dienstverlening. De publicatie sluit aan op actuele wet- en regelgeving, zoals de Wet digitale overheid en de Regeling betrouwbaarheidsniveaus authenticatie. De handreiking biedt daarnaast aanvullende ondersteuning bij onderwerpen als machtigingen, applicatie-applicatieverkeer, gebruikerservaring en eenmalig inloggen. Ook is de regelgeving rondom de AVG opgenomen.