Ingrid Willemsens is relatiemanager voor leveranciers binnen het programma Medicatieoverdracht.
Wat is het doel van het programma Medicatieoverdracht?
”Het medicatieoverzicht van de patiënt zit in het systeem van verschillende zorgverleners, waardoor een zorgverlener soms geen actueel en compleet medicatieoverzicht heeft. Het geeft geen totaalbeeld. En juist dát is noodzakelijk om goede zorg aan de patiënt te verlenen.
Het einddoel van dit programma is om daar structuur in te brengen zodat de zorgverlener een compleet medicatieoverzicht heeft. Hiermee hebben de zorgverleners de actuele informatie paraat, kunnen zij de juiste zorg verlenen en medicatiefouten beter voorkomen. Aan de digitale kant betreft het programma Medicatieoverdracht de implementatie van de informatiestandaarden Medicatieproces, Labwaarden voor medicatie en Contra-indicaties en Overgevoeligheden voor de elektronische overdracht van medicatiegegevens.”
Wat betekent de juiste informatie op de juiste plek voor de patiënt?
”Als het programma Medicatieoverdracht is afgerond, betekent dit ook voor patiënten dat zij inzicht hebben in hun volledige medicatieoverzicht. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). Het PGO haalt alle medicatie-informatie op bij de verschillende systemen van de zorgaanbieders zodat er een compleet medicatieoverzicht is dat de patiënt kan inzien.”
Wat is de rol van een softwareleverancier?
”De softwareleveranciers hebben al aan de voorkant meegedacht hoe we dit met elkaar vorm gaan geven. Nu zijn de leveranciers die meedoen aan de Kickstart daadwerkelijk begonnen met bouwen. Ook participeren leveranciers in de doorontwikkeling van de informatiestandaarden.”
Wat doe jij als relatiemanager leveranciers?
”Als relatiemanager leveranciers binnen het programma Medicatieoverdracht ben ik de verbindende factor tussen de softwareleveranciers aan de ene kant en het programma Medicatieoverdracht aan de andere kant. Ik heb intensief contact met de softwareleveranciers die al bezig zijn met het inbouwen van medicatieoverdracht en probeer hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hun inzet en betrokkenheid is groot, dat maakt het fijn samenwerken. De andere softwareleveranciers spreek ik regelmatig. We bekijken wat zij nodig hebben om ook te kunnen starten.”
Waarom werk jij voor het programma Medicatieoverdracht?
”Het leuke aan mijn rol is dat ik een steeds beter overzicht krijg van het zorgveld in Nederland. Ik zie de kant van de zorgaanbieders, maar óók die van de softwareleverancier. Ik krijg inzicht in wat er achter de schermen moet gebeuren bij leveranciers zodat de zorgverleners kunnen beschikken over de juiste informatie om goede zorg te kunnen verlenen. Die complexiteit is bijzonder om te zien.
Gezien de omvang van dit programma, ben ik oprecht supertrots om hieraan deel te nemen. Voor de buitenwereld gaat het misschien nooit snel genoeg, maar ik zie de mooie stappen die we met elkaar maken. Ik weet dat het complex is, maar we gaan vooruit. We zitten zelfs in een stroomversnelling nu de leveranciers echt begonnen zijn met het ontwikkelen van de software tijdens de Kickstart.”
In het programma Medicatieoverdracht werken negen zorgsectoren (ziekenhuizen, ggz, gehandicaptenzorg, openbare farmacie, vvt, huisartsenzorg, publieke zorg, trombosezorg), de sector patiënt/cliënt, VWS, Nictiz, VZVZ en ZN samen. Lees hier meer over het programma.
Blijf op de hoogte!
Uiteindelijk krijgen bijna alle zorgorganisaties in Nederland te maken met digitale overdracht van medicatiegegevens. Blijf op de hoogte zodat je op tijd weet wat er voor jouw organisatie gaat veranderen en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief of volg het programma op LinkedIn.
Dit artikel is eerder verschenen op www.samenvoormedicatieoverdracht.nl