Afgelopen week en weekend werden de media gedomineerd door de Appathon van het ministerie van VWS. Nictiz was daarbij; twee van onze experts namen vanaf donderdag als adviseur deel aan dit proces. Zij zaten als adviseur digitale informatie-uitwisseling in de expert-panels en dachten mee over de use cases en de succesfactoren voor implementatie.
Een uniek experiment van VWS om een selectieproces zo openbaar en transparant te laten plaatsvinden, van iets dat ons allemaal aangaat. Namelijk een app die de GGD gaat ondersteunen in het contactonderzoek bij de verspreiding van covid-19 en die de snelheid van verspreiding zou moeten verkorten omdat mensen sneller zelf in isolatie gaan.
Er is al veel over gezegd en geschreven, zowel positief als negatief. Natuurlijk moet een app aan de voorschriften van privacy voldoen. We willen niet naar een samenleving waarin George Orwell’s ‘1984’ of Dave Eggers’ ‘The Circle’ werkelijkheid worden. Tevens moet goed worden nagedacht over de effectiviteit van een dergelijke app. Het middel mag niet een doel op zich worden. Tegelijkertijd zitten we in een tijd waarin alles anders is en wordt.
Ik vind het te prijzen dat het ministerie van VWS de kennis van de community probeert in te zetten voor de beoordeling en ontwikkeling van de juiste app. Zij heeft dit snel en zorgvuldig proberen te doen, waar vervolgens ook iedereen weer wat van vindt. Helaas leidt dat niet altijd tot een constructieve dialoog, gezien de vele deskundigen op televisie die hun mening vanaf de zijlijn geven. Daarom ben ik blij dat we als landelijke kennisorganisatie met onze expertise van digitale informatie-uitwisseling, onze internationale contacten en vanuit onze onafhankelijke rol hebben kunnen bijdragen. De mogelijk toekomstige app moet een maatschappelijk doel dienen, waar niemand aan hoeft te verdienen. Voor en door Nederland. Alleen zo kunnen we met elkaar werken aan duurzame oplossingen.
Leonique Niessen, directeur-bestuurder a.i. Nictiz
Bron: Skipr