Skip to the main content

Ontwerpwerk Proactieve zorgplanning (PZP): ‘all systems in the room’

Artikel

Ontwerpwerk Proactieve zorgplanning (PZP): ‘all systems in the room’

Begin februari vond de ‘Designathon’ proactieve zorgplanning (PZP) plaats: een ontwerpweek waarin zorgprofessionals, leveranciers en andere betrokkenen vijf dagen samen concreet aan de slag gingen om de ontwikkeling van een landelijke, eensluidende, gedragen en uitvoerbare PZP-implementatie mogelijk te maken.

 

Van regionale werkwijzen naar landelijke standaard

PZP (de Nederlands vertaling van Advanced Care Planning, ACP) is gericht op de inventarisatie en uitvoering van persoonlijke wensen en grenzen voor toekomstige medische behandeling en zorg. De eerste stap daarbij is een gesprek over wat een burger/cliënt/patiënt belangrijk vindt. Maar wie voert dat gesprek, wie legt de gemaakte afspraken op welke wijze en plek vast en hoe kan de informatie digitaal worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld de huisarts, de thuiszorg, het ziekenhuis en de vvt-organisatie? Deze en andere vragen stonden centraal tijdens deze ontwerpweek. Walter Kraan, manager productontwikkeling en beheer bij Nictiz: “Om de zorg goed te laten werken moeten we aansluiten bij hoe de praktijk werkt en de oplossingen die bijdragen aan het leveren van betere en efficiënte zorg. De verbinding tussen vraag en oplossing is daarin essentieel. Door regionale initiatieven en de landelijke ontwikkelingen samen te brengen kunnen we de zorgrichtlijnen eenduidig en zorgbreed beschikbaar maken.”

Verbinding tussen zorg en techniek

Doel van de ontwerpweek PZP was dus vooral om verbinding te leggen tussen de zorg en de techniek en eenduidige, gezamenlijke werkafspraken te maken over de registratie en het digitaal delen van afspraken met patiënten, op landelijk niveau. Met als beoogd concreet resultaat: een roadmap om met elkaar te bepalen welke stappen we wanneer kunnen zetten naar de best passende oplossing voor de zorg. Dat is niet alleen in het belang van de patiënt en zorgverleners, maar zeker ook voor leveranciers van registratiesystemen. Simpel gesteld: hoe meer eensluidend de uitvraag is, hoe gemakkelijker de informatie-uitwisseling wordt.

Starten met een 6
Het bundelen van de wensen en eisen vanuit de zorg is een complex proces, waar meer voor nodig is dan deze vijf dagen. Jurgen Sernee, bestuurder Noordwest Ziekenhuisgroep nodigde de deelnemers dan ook uit om te blijven denken in kleine stapjes: “Elke dag dat datgene wat met de patiënt afgesproken is, niet (goed genoeg) vastgelegd en inzichtelijk is, is een dag dat we onnodige zorg leveren. Dus we willen snel vooruit. Niet in één keer streven naar een 10, maar starten met een 6. Van daaruit kunnen we verder verbeteren, door kritische vragen te stellen en onszelf af te vragen: ben ik bereid om een stukje in te leveren van dat wat ik bedacht heb, om te komen tot een landelijk standaard om op te schalen? .”

Belangrijke stap naar betere, meer persoonlijke zorg

Marjolein Tibbe, Lead integraties en netwerkzorg bij Nedap Healthcare was tijdens deze week aanwezig als vertegenwoordiger van alle leveranciers binnen dit initiatief vanuit de samenwerkende ict-leveranciers in de zorg (silizo). Ook zij benadrukte het belang van de gezamenlijke aanpak: “Door samen te werken aan een landelijk PZP-proces tijdens deze Designathon, maken we als sector een belangrijke stap naar betere, meer persoonlijke zorg waarbij de wensen van de cliënt centraal staan en altijd beschikbaar zijn voor de juiste zorgverlener. Dit maakt het werk voor de zorgverlener behapbaarder en helpt bij het zeker stellen dat wensen van cliënten daadwerkelijk worden meegenomen in de behandeling.”

Drie regio’s als eerste stap

De ontwerpweek is georganiseerd op initiatief van de ACP/PZP-coalitie. Drie regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) uit Noord-Holland, Zuid-Limburg en Twente en Nictiz, kenniscentrum voor de ontwikkeling en toepassing van digitiale informatievoorziening in de zorg, namen daarbij het voortouw. Hiermee wordt een beweging van samenwerken en samen oplossen in gang gezet.
Michel Hofman, coalitie-lid en aanwezig namens mProve vertelt: “De ACP/PZP-coalitie brengt regionale en landelijke initiatieven samen om deze vorm van passende zorg versneld mogelijk te maken. Verschillende partijen, zoals Regioplatform en RSO Zorgring in Noord-Holland, Zorgnet Oost en RSO Zuid-Limburg werken samen met landelijke organisaties zoals Nictiz, IKNL en PZNL. Er zijn nog veel meer organisaties actief bezig met PZP, dat is ook nodig. Het onderwerp staat hoog op de agenda en vraagt om ontwikkeling. Tijdens deze Designathon waren ook Silizo, VZVZ en ZN vertegenwoordigd. Het liefst wilden we alle organisaties in Nederland tegelijk betrekken, maar dat kon niet in één keer. We gaan alle regio’s, zorgverleners en leveranciers betrekken, maar zijn nu als eerste stap gestart met drie regio’s. Dat is al best een opgave, er zijn veel verschillende perspectieven.”

Verschillende perspectieven

Ruim 70 deelnemers kregen de eerste dag de opdracht om problemen en knelpunten rondom PZP vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daartoe werden vooraf zes zogenoemde persona’s beschreven: de thuiszorgmedewerker, de huisarts, de zorgverlener verpleeghuis, de zorgverlener ziekenhuis, de triagist en de ambulancemedewerker. De eerste dag lag de focus op de zorg, de dagen daarna op de techniek en de governance.

Verbeteringen in het belang van de patiënt
Bij de start van de ontwerpweek benadrukte Huisarts en CMIO Huisartsen Zorg Twente Wilfred de Boer het patiëntbelang: “We gaan deze week aan de slag met een oplossing voor problemen die zorgprofessionals en leveranciers ervaren. Maar laten we niet vergeten dat we hier bij elkaar zijn voor de patiënten. Betere gegevensuitwisseling tussen bijvoorbeeld huisartsen, ziekenhuizen en VVT-organisaties kan voor hen een groot verschil maken. We hebben al heel veel, zoals een landelijke richtlijn, bestaande formulieren en een mooie punt oplossing tussen HIS en HAPIS. Dat nemen we mee. Maar er zijn nog veel verbeteringen mogelijk. We moeten van punt oplossingen naar een algemene oplossing.”.

Meer weten? Luister ook de podcast Voorzorg: Hoe proactieve ouderenzorg frustratie voorkomt. Hierin vertellen ziekenhuisbestuurder Jurgen Sernee, projectleider Noor Toet en onderzoeker Marjon van Rijn namens Regioplatform Noord-Holland hoe de cure, care en eerste lijn in Noord-Holland hierbij samenwerken.

Foto: Walter Kraan, Manager productonwikkeling & beheer, aanwezig namens Nictiz

Go to top

Volg ons