Skip to the main content

Veilige medicatiebewaking over de grenzen heen

Blog

Je hebt van die Europese projectnamen waarvan je denkt: prachtige naam, maar wat betekent het eigenlijk? En meer nog: is dit iets waar ik mee te maken zal krijgen? Weet jij bijvoorbeeld waar UNICOM voor staat? Misschien niet, maar de kans is wel groot dat ook jij met de uitkomsten van UNICOM in aanraking komt.

Wat is UNICOM eigenlijk?

UNICOM is de afkorting van Up-scaling the global univocal identification of medicines. Het is een project binnen het HORIZON 2020 programma van de Europese Commissie. Het doel is veilige grensoverschrijdende elektronisch voorschrijven en verstrekking (ePrescription en eDispensation) en effectieve geneesmiddelenbewaking. Dit klinkt wellicht nog wat abstract, dus daarom een korte uitleg: eenzelfde geneesmiddel kan in verschillende Europese landen onder een verschillende naam zijn geregistreerd en geautoriseerd. Andersom gebeurt ook: twee verschillende geneesmiddelen hebben in verschillende landen dezelfde naam. Hoe weet je dan nog welk middel jij nodig hebt? UNICOM zorgt ervoor dat betrouwbare informatie over het geneesmiddel beschikbaar is, waar in Europa je ook bent. Zo weet je dat je het middel krijgt, dat je thuis gewend bent, ook al heeft het een andere naam of is het geschreven in een andere taal. Handig en veilig!

Standaardisatie is onmisbaar

De standaarden Identification of Medicinal Products, ofwel IDMP spelen een essentiële rol. Deze ISO-standaarden ondersteunen de eenduidige identificatie van geneesmiddelen en daarmee veilige grensoverschrijdende ePrescription en effectieve geneesmiddelenbewaking. UNICOM geeft een krachtige impuls aan de implementatie van de ISO IDMP-standaarden.

Vertaling naar de patiënt

Ik heb meegewerkt aan het handige en begrijpelijke handboek IDMP in a capsule. Daarin leggen we voor patiënten, zorgverleners en ICT-leveranciers uit hoe IDMP kan helpen aan de hand van Ingrid die op vakantie is. In het buitenland komt ze erachter dat ze onvoldoende van haar vaste slaaptabletten meegenomen heeft. Ze gaat naar een lokale apotheek en krijgt een middel mee dat niet dezelfde stoffen bevat. Ingrid krijgt last van ernstige bijwerkingen en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit had voorkomen kunnen worden als de apotheker met IDMP de juiste informatie beschikbaar had gehad over beide middelen. Gelukkig loop het goed af met Ingrid.

Wat betekent dit voor Nederland?

In Nederland zijn al verschillende organisaties actief binnen UNICOM, zoals het CBG en Z-Index. Zij zorgen ervoor dat ze klaar zijn voor de IDMP-standaarden. Via hun systemen vloeien deze standaarden door naar andere initiatieven zoals het landelijk programma ‘Medicatieoverdracht’. Wat merken wij als burger of bijvoorbeeld als apotheker hiervan? Duidelijkheid maar vooral: veiligheid! Als we straks als burger naar een ander Europees land reizen, kun je ervan uitgaan dat de apotheker over de juiste informatie beschikt en je het juiste middel krijgt. Hetzelfde geldt voor Europese medeburgers die naar Nederland komen. Met de kennis die mijn collega-experts en ik over standaarden en terminologie- en codestelsels hebben, werken we aan oplossingen en kennisdeling. Ik ga er in ieder geval een stuk rustiger op vakantie van.

Tip van mij

Wil je meer te weten te komen over UNICOM en de IDMP-standaarden? Lees het handboek ‘IDMP in a capsule’, de nieuwsbrief, volg de webinars of neemt contact op met mij.

Go to top

Volg ons