Hoe Zorgbrug Monitor helpt een brug te slaan naar Europa
Stel je voor dat door de komst van wetgeving straks jouw medicatie niet meer over de grens beschikbaar is, terwijl je die daar nu wel kan krijgen. Bestaande gegevensuitwisselingen tussen Nederland en een buurland kunnen komen te vervallen, omdat zij niet voldoen aan Europese wetgeving. Vooral zorgaanbieders in de grensregio’s hebben onderling afspraken gemaakt over hoe zij gegevens delen. Er moet daarbij rekening worden gehouden met Europa. Wij zeggen dit, omdat in Nederland veel aandacht gaat naar de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, red.). Deze wet geldt sinds juli 2023. Maar de Nederlandse gegevensuitwisseling moet in lijn worden gebracht met de Europese regelgeving. Dat is belangrijk voor het Ministerie van VWS, voor Nictiz maar vooral voor het zorgveld, inclusief de burger. VWS werkt daar hard aan, samen met Nictiz en andere partijen zoals NEN, Zorginstituut Nederland en het zorgveld.
Uit onze gesprekken blijkt dat de strakke Europese deadlines vaak minder bekend zijn bij mensen. De focus ligt vooral op Nederland. Er is dan ook behoefte aan duidelijkheid over de tijdslijnen en verplichtingen, want de tijdslijn voor de EHDS is krap. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2025 de Europese wettekst gepubliceerd; twee jaar later gelden de eerste verplichtingen en na vier jaar moeten de eerste uitwisselingen mogelijk zijn. Binnen Europa zijn dat de patiëntsamenvatting (PS of patient summary), het medicatievoorschrift (e-prescription) en de medicatieverstrekking (e-dispensation).
Het kost tijd voor een leverancier om te ontwikkelen en voor een zorginstelling om te implementeren. Dat betekent één ding: nu beginnen met oriënteren en voorbereiden. Zoals je als ziekenhuis laten voorlichten over hoe je je kunt aansluiten op een NCPeH (National Contact Point for eHealth, red.). Die aansluiting is nodig om binnen Europa gegevens te kunnen opvragen en aanbieden volgens de EHDS-wetgeving (European Health Data Space, red.). Daarom vindt Nictiz het binnen Zorgbrug Europa belangrijk om betrokken partijen goed te informeren en hen mee te nemen in het Europese plaatje en de betekenis daarvan voor Nederland.
Zorgbrug Europa
Zorgbrug Europa is het vervolg van project Grensstreken dat zijn scope heeft uitgebreid naar alle Europese landen. Waar project Grensstreken keek naar de gegevensuitwisselingen tussen Nederland en buurlanden Duitsland en België, kijkt Zorgbrug Europa naar alle uitwisselingen tussen Nederland en een ander Europees land.
Afstemmen op Europese wetgeving
De Europese verordening EHDS zegt op welke manier EU-lidstaten informatie gestructureerd en veilig met elkaar delen via MyHealth@EU met daarbinnen National contactpoints for eHealth. Nederland moet daar rekening mee houden. Zorgbrug Europa brengt bestaande uitwisselingen tussen Nederland en Europese landen in kaart. Deze inventarisatie heet de Zorgbrug Europa Monitor. Via de Monitor willen wij ons inzicht vergroten in de status quo van gegevensuitwisselingen, in de wensen en in mogelijke kansen en belemmeringen. Deze kennis zal Nederland helpen haar nationale informatievoorziening af te stemmen op Europese wetgeving.
De inventarisatie via de Zorgbrug Monitor richt zich op de behoeften van de burger, die centraal staat in de Europese prioritering voor gegevensuitwisseling. Momenteel is de inventarisatie vooral gericht op ziekenhuizen, apothekers en huisartsen, vanwege die specifieke uitwisselingen die Europa heeft geprioriteerd: ontslagbrieven en medische beelden en beeldverslagen (ziekenhuizen), medicatievoorschriften en -verstrekkingen (apothekers) en patiëntsamenvattingen (huisartsen en spoedzorg).
Inzicht in gegevensuitwisseling met Europese landen
Hoe meer reacties, des te beter het beeld van de actuele uitwisselingen tussen Nederland en andere Europese landen. Wil je als zorgaanbieder of als professional voor een ziekenhuis in Nederland de Zorgbrug Monitor invullen? Bijgaande QR-code brengt je bij de online vragenlijst.
Alle opgehaalde informatie wordt anoniem en openbaar gepubliceerd.
In Europa worden inmiddels patiëntsamenvattingen (PS), het medicatierecept en het –voorschrift uitgewisseld. In Nederland geldt dat alleen voor PS-B. Dit betekent dat een Nederlandse zorgprofessional een patiëntsamenvatting kan opvragen uit een ander EU-land. Er wordt gewerkt aan het kunnen verzenden van een PS vanuit Nederland (PS-A). Als dat lukt kan een zorgprofessional uit een ander EU-land een patiëntsamenvatting van een Nederlandse burger opvragen.