Samenwerking
Wat is een regionaal samenwerkingsorganisatie (RSO) voor ICT in de zorg? Een RSO:
- heeft als doel de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg in de regio te verbeteren door hetorganiseren van elektronische informatie-uitwisseling;
- is opgezet als een aparte rechtspersoon (bijvoorbeeld in de vorm van een stichting of een besloten vennootschap);
- vertegenwoordigt een spectrum van zorgaanbieders in de regio (met leden en/of participanten uit de eerste, tweede- en derdelijns zorg en preventie) en heeft een mandatering van en besturing door haar deelnemers;
- levert in ieder geval een platformfunctie gericht op samenwerking, het nastreven van een regionale agenda, kennisdeling en innovatie;
- wordt tenminste deels gefinancierd door de zorgaanbieders uit de eigen regio;
- deelt actief kennis met andere regio’s en met Nictiz en draagt bij aan (nieuwe) landelijke ontwikkelingen;
- heeft oog voor bovenregionaal verkeer en streeft naar het implementeren van beschikbare landelijke standaarden en voorzieningen.
In diverse plaatsen in het land hebben zorgaanbieders zich verenigd in Regionale Samenwerkings Organisaties (RSO’s). Ze spreken bijvoorbeeld af om met elkaar gegevens uit te wisselen voor een optimale behandeling van CVA-patiënten. Of starten een project voor efficiëntere zorgprocessen. Andere regionale organisaties bieden ICT-diensten voor betere samenwerking in de regio. Nictiz stimuleert regionale en interregionale samenwerking.
Informatie en kennisdeling voor regiobestuurders (Regioplatform)
Vier keer per jaar komen bestuurders van RSO’s bij elkaar voor het delen van kennis en ervaring. Tijdens het Regioplatform informeert Nictiz de bestuurders ook over de voortgang van landelijke ontwikkelingen in ICT in de zorg. Alhoewel de RSO’s zelfstandige organisaties zijn, hebben zij gemeenschappelijke kermerken en doelstellingen. Deze zijn neergelegd in een generieke beschrijving van RSO’s.
Kennis over regionale en landelijke ICT voor zorginnovatie (Regionaal Architectuur Platform)
Kennisdeling staat ook centraal in het Regionaal Architectuur Platform (RAP). Hier gaat het vooral om kennis rond ICT-architectuur, ofwel de implementatie van zorginnovatie. Diverse regio’s en Nictiz werken in het RAP aan bijvoorbeeld een overzicht van regionale ICT-architectuur, een gezamenlijke visie voor landelijke infrastructuur en het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe ideeën voor ICT in de zorg. De bevindingen van de werkgroep worden vastgelegd in publicaties.
RSO’s hebben in de kern dezelfde missie, omdat ze dezelfde bestaansreden hebben: de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg in de regio te verbeteren door het organiseren van elektronische informatie-uitwisseling. Missie en doelstellingen kunnen in nuance verschillen, omdat elke regio zijn eigen specifieke kenmerken en omstandigheden heeft: ’de regio’ bestaat dus niet.
Vertegenwoordiging van zorgaanbieders
Momenteel zijn in de meeste regio’s in Nederland RSO’s actief. Regionale zorgpartijen hebben de RSO’s opgericht en gemandateerd. Met zorgpartijen wordt hier niet alleen bedoeld zorgaanbieders (instellingen en professionals), maar ook andere betrokken partijen zoals gemeenten en het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg). Alle RSO’s leveren diensten aan ziekenhuizen en huisartsen en een aantal ook aan andere zorgverleners. RSO’s worden bestuurd door de belangrijkste zorgpartijen.
Vrijwel alle organisaties zijn van plan om hun diensten uit te breiden naar zorgverleners in de verzorgings- en verpleegsector (V&V) en jeugd- en welzijnsinstellingen en paramedici. Verder zal de toenemende ketenzorg de behoefte aan regionale ICT diensten vergroten. Het is wenselijk als in elk gebied van Nederland een RSO aanwezig is voor het optimaliseren van de informatie-uitwisseling tussen de deelnemende zorgpartijen onderling en met de patiënt.
In de toekomst zal door de steeds ouder wordende burger de scope van de RSO verschuiven van zorg naar welzijn en wonen. Een andere trend is patiënten toegang te geven tot (delen van) zijn zorginformatie voor efficiëntere zorg en meer eigen verantwoordelijkheid.
Platformfunctie
De platformfunctie richt zich op:
- het bij elkaar brengen van de zorgaanbieders in de regio;
- het gezamenlijk bepalen en onderhouden van een koers;
- het vaststellen van een regionale agenda;
- het nemen van besluiten over de in de regio te hanteren normen en standaarden en de gemeenschappelijk te gebruiken zorgdiensten.
Naast de platformfunctie kunnen RSO’s ook andere functies hebben:
- Projectorganisatie: in het kader van het bundelen en formuleren van een bepaalde vraag, in het selecteren van geschikte applicaties en in het organiseren van regionale implementatietrajecten;
- Leverancier van zorgdiensten: door het contracteren van leveranciers of zelf bieden van zorgdiensten of infrastructuur.
Financiering
Zorgaanbieders financieren de platformfunctie mits zij de meerwaarde hiervan inzien. De functie projectorganisatie wordt gefinancierd door de in het project betrokken zorgaanbieders en eventuele beschikbare externe middelen. Indien de organisatie ook zorgdiensten levert, kan de marge gebruikt worden om de betreffende zorgdienst te onderhouden, verder te ontwikkelen en eventueel een (deel) van de platformfunctie te betalen. In de meeste gevallen zullen de kosten doorbelast worden in relatie tot het daadwerkelijk verbruik.
Actief kennis delen en implementeren van standaarden
Nictiz faciliteert de ontwikkeling en implementatie van standaarden voor het zorgveld in volle breedte. Het uitgangspunt ‘landelijk als het kan, regionaal als het moet’ is nog steeds geldig. Standaarden zijn in principe landelijk, maar ze moeten de regionale ontwikkeling niet frustreren. Landelijkheid en waar nodig ingebed in Europa is wel het einddoel.
De positie van Nictiz is in zoverre aangepast, dat de infrastructuur is losgemaakt van de standaardisatie en expertise. Nictiz is het instituut voor kennis en standaardisatie van ICT in de zorg en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor de uitwisseling van gegevens via de zorginfrastructuur van het LSP. Alle standaarden zijn zoveel mogelijk infrastructuur onafhankelijk. Sommige standaarden stellen uiteraard wel eisen aan kwaliteit en veiligheid van de gebruikte infrastructuur.
De infrastructuur kan regionaal zijn, maar sommige vormen van gegevensuitwisseling moeten ook bovenregionaal kunnen verlopen en dat kan andere afspraken of eisen tot gevolg hebben.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.
Ik wil graag
Contact opnemen
Vrijblijvend