Skip to the main content

Ketenzorg eind­rapportage

De ketenzorgpartner stuurt een rapportage van de verleende zorg naar de huisarts.

1. De titel van de overdracht

De ketenzorgpartner stuurt een rapportage van de verleende zorg naar de huisarts. Dit zijn bijvoorbeeld praktijkondersteuners, medisch specialisten, wijkverpleegkundigen, specialisten ouderenzorg, paramedici, apothekers, psychologen en GGZ instellingen.

Schema van ketenzorgrapportage tussen huisarts en ketenzorgpartner

2. De aanleiding voor dit bericht

Na het afsluiten van de behandeling rapporteert de ketenzorgpartner over de gegeven behandeling en het resultaat daarvan bij de patiënt. Met het versturen van de eindrapportage wordt het ketenzorgtraject afgesloten. De zorgstandaarden die de beroepsgroepen van (keten)zorgverleners hebben opgesteld vormen de basis voor deze overdracht.

3. Een korte beschrijving

De ketenzorgpartner stuurt vanuit het ketenzorg informatiesysteem (KIS) de eindrapportage naar het informatiesysteem van de huisarts (HIS). Deze ontvangt en verwerkt de gegevens in het elektronisch patiëntendossier (EPD).

4. Wie wisselt met wie uit?​

De ketenzorgpartner wisselt de gegevens uit met de huisarts.

5. Welke wet is relevant voor deze overdracht?

De ketenzorgpartner mag de eindrapportage sturen zonder expliciete toestemming van de patiënt op basis van veronderstelde patiënttoestemming. Dit staat beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

6. Wat is het doel en de meerwaarde van de overdracht voor de patiënt en zorgverleners?​

Het doel is de huisarts adequaat te informeren over de verleende zorg. Dit bevordert de continuïteit en kwaliteit van zorg.

De directe digitale uitwisseling is van grote meerwaarde voor de patiënt en zorgverleners:

  • De patiënt kan erop vertrouwen dat de huisarts beschikt over alle relevante informatie en deze verwerkt in het medisch dossier.
  • Gestandaardiseerde uitwisseling maakt het makkelijker voor de ketenzorgpartner om snel een volledige eindrapportage op te stellen en te versturen.
  • De informatie in de eindrapportage sluit aan bij de informatiebehoefte van de huisarts.

7. Welke gegevens worden uitgewisseld?

Naast de algemene gegevens ten behoeve van identificatie, bevat de eindrapportage:

  • Zorgepisode(n);
  • Contactmomenten;
  • SOEP-verslagen;
  • Labuitslagen;
  • Metingen (beeldvormend onderzoek en andere metingen);
  • Actuele medicatieafspraken;
  • Contra-indicaties;
  • Medicatieovergevoeligheden.

8. Zijn er verschillen voor de gegevens in de richtlijn en het bericht?​

Voor dit bericht bestaat geen richtlijn die aangeeft welke gegevens uitgewisseld worden tussen de huisarts en de ketenzorgpartners. Het bericht is echter wel in lijn met de zorgbrede afspraken die de beroepsgroepen van (keten)zorgverleners hebben opgesteld in de zorgstandaarden:

9. Welke partijen hebben meegewerkt bij het tot stand komen van het bericht?​

Dit bericht is tot stand gekomen na uitgebreide samenwerkingen tussen alle betrokken partijen uit het veld. Dit zijn o.a. het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Long Alliantie Nederland (LAN), Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en leveranciers van huisarts informatiesystemen en ketenzorg informatiesystemen.

10. Hulp bij implementatie

De implementatiestappen voor dit bericht komen in Amigo! zodra de nieuwe informatiestandaard Huisartsenzorg is gepubliceerd.

Amigo! is een kennisplatform dat op een laagdrempelige manier het gehele zorgveld ondersteunt met digitale informatie-uitwisseling.

10. Hulp bij implementatie

11. Informatie voor leveranciers

De huidige standaard voor de ketenzorg-eindrapportage is beschikbaar bij Nictiz.

Het nieuwe bericht voor de ketenzorg-eindrapportage wordt ontwikkeld door Nictiz. Dit bericht is onderdeel van de usecase ‘Ketenzorgpartner stuurt eindrapportage naar de huisarts’ van de informatiestandaard Huisartsenzorg. Deze informatiestandaard maakt gebruik van zorginformatiebouwstenen (zibs) en HL7 FHIR.

Onze experts

Portretfoto van Gert Koelewijn, product- en programmamanager en medisch informaticus bij Nictiz

Gert Koelewijn

Gert Koelewijn

Productmanager / Programma Manager

Informatiestandaarden

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons