Skip to the main content

Ketenzorgverwijzing

De huisarts stuurt een elektronische verwijzing naar de ketenzorgpartner.

1. De titel van de overdracht

De huisarts stuurt een elektronische verwijzing naar de ketenzorgpartner. Dit is bijvoorbeeld een praktijk ondersteuner, medisch specialist, wijkverpleegkundige, specialist ouderenzorg, paramedicus, apotheker of GGZ instelling.

Schema van kerenzorgverwijzing tussen huisarts en ketenzorgpartner

Indien de ketenzorgpartner de verwijzing van de patiënt accepteert, dan vraagt hij/zij de gegevens uit het huisartsdossier op die bij de verwijzing horen.

Schema van het opvragen en opleveren van ketenzorgsamenvatting tussen huisarts en ketenzorgpartner

2. De aanleiding voor dit bericht

Ketenzorg is een samenhangend geheel van zorginspanningen door verschillende zorgverleners rond een specifieke chronische aandoening. Bijvoorbeeld diabetes, COPD of CVRM. Deze aandoeningen staan zelden op zichzelf (multimorbiditeit). Een goede uitwisseling tussen de informatiesystemen van de huisarts en van de ketenzorgpartner is daarom van groot belang. De huisarts voert hierin de regie en initieert het ketenzorgproces met het sturen van een verwijzing. Daarbij stelt hij/zij de relevante medische gegevens beschikbaar aan de ketenzorgpartner, zoals omschreven in de verschillende zorgstandaarden die de beroepsgroepen van (keten)zorgverleners hebben opgesteld. Via de verwijzing beschikken ketenzorgpartners over alle relevante gegevens voor het leveren van kwalitatief goede zorg.

3. Een korte beschrijving

De huisarts stuurt vanuit het huisartsinformatiesysteem (HIS) de ketenzorgverwijzing met de patiëntgegevens en de reden voor verwijzing. Het informatiesysteem van de ketenzorgpartner (KIS) ontvangt en verwerkt deze gegevens. Dit bericht dient ook als aanwijzing voor de ketenzorgpartner om de benodigde dossiergegevens direct automatisch te kunnen ophalen uit het HIS. Zo kunnen de dossiergegevens worden opgehaald op het moment dat de verwijzing wordt opgepakt. Hiermee zijn de meest actuele gegevens beschikbaar.

4. Wie wisselt met wie uit?​

De huisarts wisselt de gegevens uit met ketenzorgpartners.

5. Welke wet is relevant voor deze overdracht?

De huisarts mag de verwijzing sturen zonder expliciete toestemming of machtiging van de patiënt op basis van veronderstelde patiënttoestemming. Dit staat beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

6. Wat is het doel en de meerwaarde van de overdracht voor de patiënt en zorgverleners?​

Het doel is de continuïteit van zorg voor de patiënt bij overdracht tussen de huisarts en ketenzorgpartners.

De directe digitale uitwisseling conform de informatiestandaard voor Ketenzorg is van grote meerwaarde voor de patiënt en zorgverleners:

  • De patiënt kan erop vertrouwen dat de ketenzorgpartner beschikt over alle relevante medische gegevens ten behoeve van een goede en veilige behandeling.
  • De ketenzorgpartner beschikt over de meest actuele gegevens, zonder dat er sprake kan zijn van spraakverwarring.
  • Gestandaardiseerde uitwisseling maakt het makkelijker voor de arts om snel een verwijzing op te stellen, die aansluit bij de informatiebehoefte van de ketenzorgpartner.

7. Welke gegevens worden uitgewisseld?

Naast de algemene gegevens ten behoeve van identificatie van de patiënt, bevat de verwijzing de reden van verwijzing met de bijbehorende ICPC-diagnosecode. Na acceptatie van de patiënt haalt de ketenzorgpartner de volgende dossiergegevens op:

  • Zorgepisode(n);
  • Contactmomenten;
  • SOEP-verslagen;
  • Labuitslagen;
  • Metingen (beeldvormend onderzoek en andere metingen);
  • Actuele medicatieafspraken;
  • Contra-indicaties;
  • Medicatieovergevoeligheden.

8. Zijn er verschillen voor de gegevens in de richtlijn en het bericht?​

Voor dit bericht bestaat geen richtlijn die aangeeft welke gegevens uitgewisseld worden tussen de huisarts en de ketenzorgpartners. Het bericht is echter wel in lijn met de zorgbrede afspraken die de beroepsgroepen van (keten)zorgverleners hebben opgesteld in de zorgstandaarden:

9. Welke partijen hebben meegewerkt bij het tot stand komen van het bericht?​

Dit bericht is tot stand gekomen na uitgebreide samenwerkingen tussen alle betrokken partijen uit het veld. Dit zijn o.a. het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Long Alliantie Nederland (LAN), Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en leveranciers van huisarts informatiesystemen en ketenzorg informatiesystemen.

10. Hulp bij implementatie

De implementatiestappen voor dit bericht komen in Amigo! zodra de nieuwe informatiestandaard Huisartsenzorg is gepubliceerd.

Amigo! is een kennisplatform dat op een laagdrempelige manier het gehele zorgveld ondersteunt met digitale informatie-uitwisseling.

10. Hulp bij implementatie

11. Informatie voor leveranciers

De huidige standaard voor  Ketenzorgverwijzing is beschikbaar bij Nictiz.

Het nieuwe bericht voor ‘Ketenzorgverwijzing’ wordt ontwikkeld door Nictiz. Dit bericht is de uitwerking van de usecase ‘Huisarts verwijst naar ketenzorg’ van de informatiestandaard Huisartsenzorg. Deze informatiestandaard maakt gebruik van zorginformatiebouwstenen (zibs) en HL7 FHIR.

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met onze expert.
Portretfoto van Gert Koelewijn, product- en programmamanager en medisch informaticus bij Nictiz

Gert Koelewijn

Gert Koelewijn

Productmanager / Programma Manager

Informatiestandaarden

Bekijk profiel

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons